Drie namen voor dezelfde stad : Byzantion - Constantinopel – Istanbul
Een plaats met een rijke, bewogen geschiedenis

Cursus Istanbul (1833BR)

Datum(s)

Data: 

19, 26 juni, 3 juli 2019

Tijd: 

10.00 – 12.30 uur

Kosten

€130,- (incl. BTW)

Drie namen; niet verwonderlijk voor een stad die al in haar zevenentwintigste eeuw is en twee keer de hoofdstad van een keizerrijk is geweest. Kortom, een plaats met een rijke, bewogen geschiedenis.

Die geschiedenis begon rond 658 voor Christus toen Griekse kolonisten uit Megara de stad Byzantion  stichtten. Wat zij niet konden weten, is dat Byzantion uit zou groeien tot een wereldstad. Wel wisten ze dat de nieuwe nederzetting uiterst gunstig en strategisch gelegen was, omdat ze aan drie kanten door water werd beschermd en de Bosporus controleerde, de enige waterweg naar de Zwarte Zee.

De grote boost kwam in 330 toen keizer Constantijn besloot de hoofdstad van het Romeinse Rijk naar Byzantion te verplaatsen, dat vanaf dat jaar als Constantinopolis, de stad van Constantijn te boek stond. Zelfs toen het rijk in het westen ten onder ging, bleef Constantinopel de belangrijkste stad van wat we nu het Byzantijnse Rijk noemen. Toen de Turken in 1453 Constantinopel innamen en de stad Istanbul werd, begon een nieuwe periode van groei en ontwikkeling met de bouw van vele moskeeën en paleizen. Istanbul bleef de hoofdstad van Turkije tot aan de hervormingen van Atatürk. Tegenwoordig is Istanbul weliswaar geen hoofdstad meer, maar wel een metropool met 14 miljoen officiële inwoners. En een reusachtige rijkdom cultuur.

In deze collegereeks volgt u met de spreker chronologisch de etappes van Istanbuls geschiedenis. U ziet de resten van de Griekse nederzetting, de Romeinse monumenten, Byzantijnse kerken, sultansmoskeeën en verrassende moderne kunst. U leert de belangrijkste monumenten tot in detail kennen, zoals de voormalige kerk en moskee Hagia Sophia. Daarnaast komen minder beroemde parels aan de orde, zoals de oude Byzantijnse kerk van het Stoudiosklooster, kleine moskeeën van architect Sinan en het museum voor moderne kunst. Even interessant als de kunstgeschiedenis, is de context waarin al die prachtige kunst is ontstaan. U hoort hoe het komt dat de grootste kerk van de stad in nog geen zes jaar is gebouwd en hoe het de Turken onder Mehmet II is gelukt de stad in te nemen.

Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Uw docent

Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. Sinds 2006 is hij onder de naam Bureau Boeiend werkzaam als zelfstandig docent kunstgeschiedenis en verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 

19, 26 juni, 3 juli 2019

Tijd: 

10.00 – 12.30 uur

Kosten

€130,- (incl. BTW)

Startdatum
Tijdsduur
3 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Kunstgeschiedenis
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier