Koran, Thora, Bijbel
Hoe zijn zij onderling verbonden?

Cursus Koran, Thora, Bijbel (1923KC)

Datum(s)

Data: 4, 11, 18, 25 maart, 1 en 8 april 2020

Dag en tijd: Woensdag 19.00 – 21.00 uur

LocatieErasmus University College, Blaak 

Kosten

€240 (incl. BTW)

In het multiculturele debat wordt door alle kampen regelmatig uit de heilige schriften van de monotheïstische godsdiensten geciteerd en er wordt ook driftig vergeleken. Daarbij liggen meer misverstanden op de loer dan je op het eerste gezicht zou denken. De titel van deze cursus is al een misverstand en in deze cursus leggen we uit  waarom.

Zij die vooral overeenkomsten zien tussen de heilige boeken, zien vaak over het hoofd hoe verschillend de teksten zijn. En zij die de nadruk leggen op de verschillen, hebben vaak nauwelijks door met wat voor soort teksten ze te maken hebben.

De sleutel naar een beter begrip van de onderlinge verbanden tussen de heilige schriften is  de verhaalcultuur die aan al deze teksten ten grondslag ligt. In deze cursus gaan we het  spoor van enkele verhalen na die in verschillende versies in de diverse heilige boeken te vinden zijn. Daarnaast bekijken we welke technieken en genres er in het verhalen vertellen werden toegepast.

We gaan ook na wat er met verhalen gebeurt als ze van de ene heilige boek in het andere terecht komen. Vaak wijzigt de betekenis van een verhaal, of verandert de pointe, terwijl het wel hetzelfde verhaal blijft. Niet zelden maakt het voor de uitleg van een verhaal uit waar het vandaan kwam en uit welke culturele achtergrond het afkomstig was. Ook aan ‘uitlegkunde’ in jodendom, christendom en islam wordt aandacht besteed.

  • Hovo Rotterdam geeft haar avondonderwijs op het Erasmus University College (EUC), in hartje Rotterdam. Het EUC is een spectaculair gebouw dat voorzien is van de meest moderne techniek.

    Het EUC ligt zeer centraal nabij Blaak, waar treinen, trams en metro’s stoppen. Hierom raden wij u aan om met het openbaar vervoer hier naartoe te reizen. Hier leest u meer over de bereikbaarheid van het EUC.

Uw docent

Drs. Richard Kroes woont in Amsterdam en is historicus en archeoloog. Momenteel is hij werkzaam bij een archeologisch adviesbureau. Daarnaast is hij docent in het volwassenen- onderwijs op diverse plekken in Nederland, waaronder HOVO Limburg. Zijn specialismen zijn de vroege geschiedenis van de islam, de sji’ietische islam, de kruistochten en alles wat te maken heeft met bijbel en koran.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 4, 11, 18, 25 maart, 1 en 8 april 2020

Dag en tijd: Woensdag 19.00 – 21.00 uur

LocatieErasmus University College, Blaak 

Kosten

€240 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Erasmus University College, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier