Cursus KTB: Koran, Thora, Bijbel

Samenvatting

Type
Cursus
Code
1721FR
Datum(s)

12, 19, 26 maart
9, 16 april 2018

Maandag, 10.00 - 12.30 (let op: tijd anders dan in gids vermeld.)

Locatie
Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)
Kosten

 € 186,-

BTW
Inclusief 21% BTW

In het multiculturele debat wordt door alle kampen regelmatig uit de heilige schriften van de monotheïstische godsdiensten geciteerd en er wordt ook driftig vergeleken. Daarbij liggen meer misverstanden op de loer dan je op het eerste gezicht zou denken. De titel van deze cursus is al een misverstand en in deze cursus leggen we uit waarom.

Zij die vooral overeenkomsten zien tussen de heilige boeken, zien vaak over het hoofd hoe verschillend de teksten zijn. En zij die de nadruk leggen op de verschillen, hebben vaak nauwelijks door met wat voor soort teksten ze te maken hebben. De sleutel naar een beter begrip van de onderlinge verbanden tussen de heilige schriften is de verhaalcultuur die aan al deze teksten ten grondslag ligt.

In deze cursus gaan we het spoor van enkele verhalen na die in verschillende versies in de diverse heilige boeken te vinden zijn. Daarnaast bekijken we welke technieken en genres er in het verhalen vertellen werden toegepast. We gaan ook na wat er met verhalen gebeurt als ze van de ene heilige boek in het andere terecht komen. Vaak wijzigt de betekenis van een verhaal, of verandert de pointe, terwijl het wel hetzelfde verhaal blijft. Niet zelden maakt het voor de uitleg van een verhaal uit waar het vandaan kwam en uit welke culturele achtergrond het afkomstig was. Ook aan ‘uitlegkunde’ in jodendom, christendom en islam wordt enige aandacht besteed en aan de valkuilen bij het vergelijken van teksten uit verschillende religies. 

Drs. Richard Kroes

Drs. R. Kroes woont in Amsterdam en is historicus e en archeoloog. Momenteel is hij werkzaam bij een archeologisch adviesbureau. Daarnaast is hij docent in het volwassenenonderwijs op diverse plekken in Nederland. Zijn specialismen zijn de vroege geschiedenis van de islam, de sji’ietische islam, de kruistochten en alles wat te maken heeft met de Bijbel en de Koran. 

Hovo Rotterdam

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Type
Cursus
Code
1721FR
Datum(s)

12, 19, 26 maart
9, 16 april 2018

Maandag, 10.00 - 12.30 (let op: tijd anders dan in gids vermeld.)

Locatie
Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)
Kosten

 € 186,-

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
5 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Godgeleerdheid
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline

Aanmelden

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.