Cursus Kwantumfysica informeert bewustzijn

Samenvatting

Type
Cursus
Code
1711GR
Datum(s)

20, 27 november 2017
4 december 2017

Maandag, 13.30 – 16.00

Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€ 125,-

BTW
Inclusief 21% BTW

Een verdieping van ‘Kwantumfysica voor niet-fysici’

In de cursus kwantumfysica voor niet-fysici zijn we het bewustzijn al tegengekomen als mogelijke speler in diverse vraagstukken. In deze verdieping bekijken we eerst nog even wat interferentie ook al weer is en dan de uitgestelde keus experimenten waar de vorige cursus mee geëindigd is.

Dan gaan we nader in op een mogelijke verklaring door de rol van het non-lokale bewustzijn daarin op te nemen. Een geïnformeerd bewustzijn dat het geïnformeerde historisch vastlegt en aldus ook als gemanifesteerd ervaart. Een verklaring waartegen in bepaalde wetenschappelijke kringen een grote weerstand bestaat aangezien het bewustzijn zich lijkt te onttrekken aan de gebruikelijke wetenschappelijke benaderingen, het is niet meetbaar, niet weegbaar, geen onderdeel van de fysieke wereld.

Toch zijn er veel feiten en publicaties die erop wijzen dat het negeren van de rol van het bewustzijn niet meer houdbaar is. Kwantumfysische verschijnselen blijken onverwacht ook op te treden in levende systemen zoals roodborstjes en bladgroen. Bij elke poging tot verklaring geldt natuurlijk onverkort de eis van wetenschappelijke toetsbaarheid. Dat wil zeggen dat een dergelijke verklaring niet alleen alle geconstateerde feiten zo eenvoudig en elegant mogelijk dient te kunnen verklaren maar dat ze ook falsifieerbaar moet zijn.

We zullen zien of we met een verklaring waarin het bewustzijn een essentiële rol speelt in beide aspecten kunnen slagen. Indien dat lukt, betekent dat wel een totale omkering van ons gebruikelijke beeld van de werkelijkheid en van onze rol daarin. 

Ir. Paul van Leeuwen MSc

Ir. P. van Leeuwen was docent natuur- en wiskunde in het middelbaar onderwijs. In 1993 behaalde hij een Master of Science-graad Kennissystemen. Hij ontwikkelde een cursus Kwantumfysica voor niet-fysici om de geïnteresseerde leek enigszins vertrouwd te maken met de betekenis van de kwantumfysica voor ons beeld van de werkelijkheid.

Contact

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
 
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Type
Cursus
Code
1711GR
Datum(s)

20, 27 november 2017
4 december 2017

Maandag, 13.30 – 16.00

Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€ 125,-

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
3 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Technische natuurkunde
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Velden met een * zijn verplicht! 

Gegevens deelnemer

Aanhef

Achtergrondinformatie

(alleen indien eerste aanmelding bij Hovo Rotterdam)

Inschrijving 2017-2018

Ik schrijf mij in voor één of meer van de onderstaande programma's (u kunt meerdere mogelijkheden aanvinken). De cursuscodes vindt u bij de programma's.

Hovo Rotterdam

2e semester

Hovo Den Haag

2e semester

Controleer a.u.b. of u de juiste cursuscodes heeft aangevinkt! (hokje vóór de code)

 

De waarde van de bonnen wordt op het cursusgeld in mindering gebracht. U kunt deze bonnen aan ons opsturen of bij ons afgeven. Na ontvangst van uw Bevestiging van Inschrijving kunt u geen bonnen meer indienen die u niet van tevoren heeft opgegeven.

Donatie (hiermee steunt u het FON Steunfonds)

Factuur

Betaling

(Onderstaande alleen in te vullen indien de factuur door iemand anders dan uzelf of uw partner wordt betaald)

U ontvangt rond de aanvang van uw programma een betalingsverzoek. Dit kan vlak voor of op de dag van aanvang zijn. U kunt gewoon het programma volgen zonder dat u de factuur heeft ontvangen.

Overig

Voorwaarden en ondertekening

Ik schrijf mij in en verklaar bekend te zijn en akkoord te gaan met de:

inschrijf- en betalingsvoorwaarden van Erasmus Academie (zie hiervoor de Studiegids of onze website)

U gaat hiermee een financiële verbintenis aan.

U ontvangt van deze aanmelding een bevestiging op het eerder opgegeven e-mailadres. Dit is slechts een ontvangstbevestiging en nog geen definitief bewijs van plaatsing. Hiervoor ontvangt u uiterlijk binnen 3 weken een apart bericht. Als u na 3 weken nog niets heeft ontvangen neemt u dan contact op met het Hovo Bureau.

Controleer a.u.b. uw e-mailadres op juistheid!

Als na het verzenden het inschrijfformulier op uw scherm blijft staan, is uw formulier NIET naar Hovo verzonden. Controleer nogmaals het formulier of alle verplichte velden (aangeduid met een *) zijn ingevuld.
Blijft het probleem bestaan, neemt u dan contact op met het Hovo Bureau, 010-4082465.