Leergang Muziekgeschiedenis
Deel 4 - De 18e eeuw, van ernst naar élégance

Cursus Leergang Muziekgeschiedenis

Datum(s)

Data:
24 september, 1, 8, 15, 29 oktober,
5, 12, 19, 26 november 2019

Dag en tijd:
Dinsdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€ 345 (incl. BTW)

De 18e eeuw is in de muziekgeschiedenis een tijdperk van contrasten. De barok viert hoogtij waarin alles in de muziek zijn vaste plek krijgt. Vormen als opera, sonate, concerto en cantate zijn nauwkeurig vastgelegd in een uitgebreid en gecompliceerd stelsel van muzikale wetten. Als componist weet je exact waar je je aan houden moet en dat maakt componeren tot op zekere hoogte eenvoudig. Het fijne is dat je als publiek altijd weet waar je aan toe bent, het nadeel is dat je als componist weinig marge hebt om je talenten te kunnen tonen. Het is de tijd van befaamde componisten als Bach, Handel, Vivaldi en Telemann en hun talloze tijdgenoten die enorme hoeveelheden muziek produceren. 

Rond 1730 verschijnen de eerste barstjes in de perfectie. Er komt een stroming op gang die veel van de wetmatigheden wil afschaffen en daarvoor een eenvoudiger en meer toegankelijker stijl van muziek wil bieden. Muziek dient niet alleen het hogere, maar moet ook ontspannen en diverterend kunnen zijn. Het wordt een spannende zoektocht die via de Rococo en de elegante stijl uiteindelijk leidde naar het classicisme. Componisten als Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach en Gluck zijn de belangrijkste wegbereiders. Dertig jaar later is de nieuwe stijl zo goed als uitgekristalliseerd en dient zich een nieuwe generatie componisten aan waarvan Haydn en Mozart veruit de bekendsten zijn. Onder hun handen veranderen de opera, de sonate en het soloconcert van gedaante, maar ontstaan ook geheel nieuwe vormen als de symfonie, het strijkkwartet en het lied. Maar hun heerschappij is van korte duur, want nog voor de eeuw ten einde is, leiden nieuwe wegen naar de Romantiek, de stijl die de 19e eeuw zal domineren.  

Drs. Kees Wisse

Uw docent

Drs. Kees Wisse studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Hij is freelance musicoloog, geeft lezingen, cursussen, concert-inleidingen, workshops en schrijft artikelen.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data:
24 september, 1, 8, 15, 29 oktober,
5, 12, 19, 26 november 2019

Dag en tijd:
Dinsdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€ 345 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
9 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Muziekwetenschap
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier