Geven digitale veranderingen ook reden tot hoop op een betere wereld? Wat voor alternatieven zijn er mogelijk?
Leergang Privacy & Data, deel 1: de Politiek van het Internet

Cursus Leergang Privacy en Data Deel 1 (1823LR)

Current facets (Pre-Master)

Datum(s)

20, 27 maart
3, 10, 17, 24 april
1, 8 mei 2019

Dag en tijd
Woensdag, 13.30 - 16.00

€295 (incl. BTW)

In deze cursus verkennen we de uitdagingen van het internet. Langzaam begint zich de maatschappij brede impact van het internet te openbaren. Al lang niet meer is het een exotisch ‘cyberspace’ dat als virtuele wereld buiten de echte staat.

Virtueel en echt raken volledig verstrengeld in een hybride ‘internet der dingen’. Alle onderdelen van het leven raken erdoor geraakt en kunnen op onverwachte manieren aan elkaar verbonden worden. Vaak wordt dat door allerlei instituten als een positieve wending gepresenteerd. Maar is dat wel zo? In deze leergang leert u over alle aspecten die verbonden zijn aan het internet en haar bepalende invloed op de wereld.

U leert over de technologie die erachter schuilgaat, de politieke invloed, de economische impact en op welke manier het internet de (wereld)macht herverdeelt.

In dit programma wordt antwoord gegeven op de volgende vragen:

• Wat doet robotisering met moderne oorlogsvoering? Gaan kunstmatig intelligente ‘killer robots’ zelf beslissingen nemen over leven en dood?
  • Zullen Bitcoin en andere blockchain technologieën ons vrijere mensen maken?
    Wat zit er voor politiek verscholen in deze ogenschijnlijk neutrale techniek?
  • Hoe gaan onze toekomstige ‘slimme steden’ er uitzien, uitgerust met duizenden gezichtsherkennende camera’s en andere sensors?
  • Wat betekent het voor burgers en hun privacy als allerlei overheidsinstituties hun databases gaan koppelen en algoritmen ons gaan besturen?
  • Hoe passen al deze politieke en economische toepassingen in culturele en artistieke ontwikkelingen?

Deelnemers zullen een dieper inzicht krijgen in de cultuur van een tot wasdom gekomen internet en de politiek economische structuren die er aan ten grondslag liggen. U leert bovenal zelf denken over de vraag: geven al deze veranderingen ook reden tot hoop op een betere wereld? Wat voor nieuwe progressieve alternatieven zijn er mogelijk?

Freek de Haan MSc.

Uw docent

Freek de Haan MSc studeerde en doceerde sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is promovendus en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en doet momenteel onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam naar ‘Managing Privacy in a Smart City’.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

20, 27 maart
3, 10, 17, 24 april
1, 8 mei 2019

Dag en tijd
Woensdag, 13.30 - 16.00

€295 (incl. BTW)

Tijdsduur
8 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Algemene sociale wetenschappen
Externe link
Komt u in aanmerking voor een korting via het Reductiefonds? Check het hier.

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier