De opmerkelijke bouw van nieuwe synagogen in Duitsland
Inspirerende en kenmerkende gebouwen als nieuwe tekens van Joodse identiteit

Cursus Nieuwe synagogen in Duitsland (1822ER)

Datum(s)

Data
19, 26 maart 2019


Dag en tijd
Dinsdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€85 (incl. BTW)

In Duitsland is de laatste decennia iets opmerkelijks aan de hand: daar waar in West-Europa het ene na het andere kerkgebouw moet sluiten, verrijzen bij onze Oosterburen overal in het land nieuwe synagogen, sinds 1995 maar liefst een twintigtal. Sommige kwamen terug op de plaats waar ooit al een synagoge het centrum van een rijk bloeiend Joods leven was, met geweld vernield in de nacht van 9 op 10 november 1938. Andere vonden een nieuwe plek.


De oudst bekende synagoge is in de 10de eeuw in Mainz gebouwd door een gemeente van vooral handelslieden. In de eeuwen daarop worden rust en voorspoed afgewisseld door perioden van vervolging, zoals in de 12de en 14de eeuw. Steeds weten de Joden hun gemeenteleven en hun synagogen te herstellen. Tegen het eind van de 18de eeuw bereiken zij een positie, gelijkwaardig aan andere godsdiensten. In de 19de eeuw leidt deze ontwikkeling tot de bouw van grote aantallen synagogen.


Na de Tweede Wereldoorlog herstelt het Joodse leven zich langzaam in Duitsland en opnieuw worden er synagogen gebouwd. Na de val van de Muur komt dit proces in een ware stroomversnelling. Tijdens de cursus bekijken we de ontwikkeling van de bouw van synagogen vanaf de Middeleeuwen, maar met een duidelijk accent op de laatste periode. Die getuigt van een actief geloofsleven en met opvallende en inspirerende gebouwen als nieuwe tekens van Joodse identiteit.

Hovo docent - Nelleke Kan-van Dishoeck

Uw docent

Drs. Nelleke Kan-van Dishoeck studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en was werkzaam in het HBO. Zij verzorgt cursussen, lezingen, rondleidingen en reizen voor diverse groepen.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data
19, 26 maart 2019


Dag en tijd
Dinsdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€85 (incl. BTW)

Startdatum
Tijdsduur
2 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier