Hoe houden wij als maatschappij onszelf op komische wijze een spiegel voor?
Een gevarieerde introductie van de opera buffa met muziek van grootmeesters als Pergolesi, Cimarosa, Mozart, Rossini en Donizetti

Cursus Opera Buffa - van korte eenakters tot avondvullende komische opera’s (1811DR)

Current facets (Pre-Master)

Datum(s)

Data
29, oktober
5, 12, 19, 26 november 2018

Dag en tijd
Maandag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€186 (incl. BTW)

Maar al te vaak wordt opera gezien als een uiterst dramatisch spektakel, waarin lyrische sopranen en heldentenoren zingend en wel tragisch ten onder gaan. Je zou bijna vergeten dat er in opera heel wat te lachen valt. Een goede klucht, met smaak op muziek gezet, levert ongekend sprankelend muziektheater op. In Italië hadden ze dat al snel door.

Naast alle Griekse goden en Romeinse veldheren die het operatoneel bevolkten, verzon men ook kleine komische scènes uit het dagelijks leven die het geamuseerde publiek een spiegel van het bestaan voorhield. Al ras groeide deze korte eenakters in Italië halverwege de 18e eeuw uit tot avondvullende komische opera’s, de Opera Buffa. Tot ver in de 19e eeuw zouden ze populair blijven en vele zijn tot op de dag van vandaag in de operatheaters te zien en te horen.

Deze cursus is een ontspannen korte verkenningstocht langs de opera buffa, van het bescheiden begin van het begin van de 18e eeuw, de grote bloei in de decennia daarna, tot de laatste hoogtepunten uit de 19e eeuw. Ondersteund door veel fragmenten op cd en dvd krijgt u een gevarieerde introductie van de opera buffa met muziek van grootmeesters als Pergolesi, Cimarosa, Mozart, Rossini en Donizetti. Een bijzondere cursus!

Drs. Kees Wisse

Uw docent

Drs. Kees Wisse studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Hij is freelance musicoloog, geeft lezingen, cursussen, concertinleidingen, workshops en schrijft artikelen.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data
29, oktober
5, 12, 19, 26 november 2018

Dag en tijd
Maandag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€186 (incl. BTW)

Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Muziekwetenschap
Voertaal
Nederlands
Externe link
Komt u in aanmerking voor een korting via het Reductiefonds? Check het hier.

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier