Oswald Spengler
Het heden, verleden en de toekomst

Cursus Oswald Spengler (1825AR)

Datum(s)

Data
1, 8, 15, 22 februari
8, 15, 22, 29 maart
5, 12 april 2019


Dag en tijd
Vrijdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€350

Afgelopen jaar deed de Nederlandse vertaling van Oswald Spenglers (1880-1936) De ondergang van het Avondland veel stof oplaaien. Spengler was een van de meest invloedrijke denkers uit de twintigste eeuw – Wittgenstein, Heidegger, Adorno zijn door hem beïnvloed – maar geldt tevens als een van de meest controversiële: hoewel hij het nazisme barbaars noemde en sterk bekritiseerde, stond hij wel achter de algemene idee van een nationalistische, anti-democratische beweging en bracht ooit zijn stem op de Hitlerpartij uit. Of het nu politiek, kunst, moraal, wetenschap of religie betreft, al zijn ideeën zijn ingebed in een gigantisch historisch-vergelijkend onderzoek, waarin hij op basis van een origineel en dwingend perspectief op de wereldgeschiedenis, een poging doet om de toekomst van de westerse cultuur te voorspellen.

 

In deze collegereeks staat filosoof Ype de Boer met u stil bij Spenglers hoogst originele idee om culturen op te vatten als ‘levende organismes’. Net als planten, dieren en mensen, kennen culturen een geboorte, bloei, rijping en verwelken. Dit perspectief stelt Spengler in staat om culturen van elkaar te onderscheiden en de fase waarin de westerse, ‘Faustiaanse’, cultuur zich bevindt te duiden. Hoe zien geschiedenis, heden en toekomst er volgens Spengler uit?

 

Bijzonderheden

Hoorcollege afgewisseld met stukken close-reading; 4 uur per week lezen.

 

Literatuur (aanbevolen)

Spengler, O. (2017) De ondergang van het Avondland, Boom: Amsterdam. Hardback: 90,- (mits op tijd verkrijgbaar paperback editie, 40-50,-) Aanschaf boek geeft tevens toegang tot de samenvatting van, en artikelen over het boek op www.leesspengler.nl  

Hovo docent Ype de Boer

Uw docent

Ype de Boer MA promoveert aan de VU op het werk van Italiaans filosoof Giorgio Agamben, vertaalde enkele filosofische werken, schreef een leeswijzer bij Spenglers De ondergang van het Avondland, en debuteerde eind 2017 met Murakami en het gespleten leven.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data
1, 8, 15, 22 februari
8, 15, 22, 29 maart
5, 12 april 2019


Dag en tijd
Vrijdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€350

Startdatum
Tijdsduur
10 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Wijsbegeerte
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier