Roma femminile
Een frisse blik op de eeuwige stad

Cursus Roma femminile (1922LR)

Datum(s)

Data: 7, 14 en 21 april 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€135 (incl. BTW)

Rome associëren we met mannelijkheid: keizers, gladiatoren en pausen. Ook de stichter  was een man. Maar deze Romulus was een afstammeling van Venus, de godin van de liefde, van Amor. Als je Roma achterstevoren leest, kom je bij de liefde uit. ‘Het vrouwelijke’ als ingang tot Rome geeft een nieuwe kijk op de stad.

Tijdens deze cursus verkennen we de vrouwelijke kwaliteiten van de stad aan de hand van kunst- en cultuurhistorische voorbeelden. De grootste Egyptische tempel van het oude Rome was gewijd aan de Egyptische godin Isis, die zeer populair was onder de Romeinen. Het ‘vrouwelijk-goddelijke’ nam in christelijke tijden de vorm van Maria aan. In de cursus is  er aandacht voor de Santa Maria Maggiore en Santa Maria in Trastevere.

De Vestatempel op het Forum Romanum herinnert aan de Vestaalse maagden, die in de Romeinse tijd de belangrijkste vrouwen van Rome waren. Een van de Vestaalse maagden     was Rhea Silvia, zij brak de belofte van kuisheid en werd de moeder van Romulus en Remus.

Anna Magnani speelde onder meer ‘mamma Roma’ in de gelijknamige speelfilm van Pasolini. Voor velen is zij de belichaming van Rome, de essentie van de Romeinse ziel. De stad had ook een eigen godin, Dea Roma, zij werd vereerd in de reusachtige tempel van Venus en Roma.

Uw docent

Drs. Marian van Caspel-van Til is kunsthistorica. Vanuit haar bedrijf Kunst in verbinding geeft zij lezingen en cursussen, veelal op het raakvlak van kunst, religie en spiritualiteit. Voor Labrys Reizen begeleidt zij reizen naar Italië en Frankrijk.Voor Labrys Reizen begeleidt zij reizen naar Italië en Frankrijk. Voor november 2020 staat de reis Roma femminile op het programma.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 7, 14 en 21 april 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€135 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
3 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Kunstgeschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier