Roma femminile
Een frisse blik op de eeuwige stad

Cursus Roma femminile (1922LR)

Datum(s)

Data: 7, 14 en 21 april 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€135 (incl. BTW)

Rome associëren we met mannelijkheid: keizers, consuls, gladiatoren en pausen. Ook de stichter was een man. Maar deze Romulus was een afstammeling van Venus, de godin van de liefde, van Amor. Als je Roma achterstevoren leest, kom je bij de liefde uit. ‘Het vrouwelijke’ als ingang tot Rome levert een nieuwe kijk op de Eeuwige Stad.

Tijdens deze cursus verkennen we de vrouwelijke kwaliteiten van de stad aan de hand van klassieke monumenten en middeleeuwse kerken, maar ook Goethe, Fellini en Anna Magnani komen voorbij. De filmmaker Federico Fellini noemde Rome als een moeder met te veel kinderen: ze verwelkomt je als je komt, maar laat je ook weer gaan als je moet vertrekken. Anna Magnani speelde onder meer ‘mamma Roma’ in de gelijknamige speelfilm van Pasolini. Voor velen is zij de belichaming van Rome, de essentie van de Romeinse ziel.

De zoektocht naar het vrouwelijke Rome brengt ons naar de oergeschiedenis van de stad. Het Ara Pacis, het Altaar van de Vrede, laat Aeneas als stamvader van Rome zien. In een prachtig reliëf is zijn vermeende moeder, Venus Genetrix, uitgebeeld. Er vlakbij, ook op het Marsveld, bevond zich de grootste Egyptische tempel van het oude Rome, gewijd aan de Egyptische godin Isis, die zeer populair was onder de Romeinen. De Vestatempel op het Forum Romanum herinnert aan de Vestaalse maagden, die in de Romeinse tijd de belangrijkste vrouwen van Rome waren. Hun belangrijkste taak was het vuur in de tempel, gewijd aan de godin Vesta, aan te houden. Een van de Vestaalse maagden was, zo vertelt de mythe, Rhea Silvia. Zij brak de belofte van kuisheid en zou de moeder worden van Romulus en Remus. De stad had ook een eigen godin, Dea Roma. Deze werd vereerd in de reusachtige tempel van Venus en Roma, die door keizer Hadrianus tussen het Forum en het Colosseum werd opgericht.

Het ‘vrouwelijk-goddelijke’, in antieke tijden onder meer in Isis en Cybele aanbeden, nam in christelijke tijden de vorm van Maria aan. In de cursus is er onder meer aandacht voor de Santa Maria Maggiore en Santa Maria in Trastevere.

 

Uw docent

Drs. Marian van Caspel-van Til  is kunsthistorica. Vanuit haar bedrijf Kunst in verbinding geeft zij lezingen en cursussen, veelal op het raakvlak van kunst, religie en spiritualiteit. Voor Labrys Reizen begeleidt zij reizen naar Italië en Frankrijk. Voor november 2020 staat de reis Roma femminile op het programma.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 7, 14 en 21 april 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€135 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
3 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Kunstgeschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier