Sturen van Artificial Intelligence
Workshop over de typische uitdagingen en de wijze van sturing van AI

Cursus Sturen van Artificial Intelligence

Datum(s)

Datum: 19 juni 2020

Dag en tijd: vrijdag 9.30 - 10.30 uur

Kosten

€ 175 (vrijgesteld van BTW)

Artificial Intelligence (AI) en algoritmen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Data gecombineerd met AI kan leiden tot het verbeteren van een concurrentiepositie, het opsporen van fraude, het sneller reizen van een plaats naar een andere plaats, het verlenen van vergunningen en nog vele andere mogelijkheden. In de huidige situatie worden algoritmen veelal toepast, echter zonder goed na te denken op welke wijze AI beheerd en bestuurd moet worden. Want wat gebeurt er als AI bepaalt wie fraude heeft gepleegd, maar daarmee bevolkingsgroepen discrimineert? Of een route aanraadt welke snel is, maar slecht voor het milieu? Of een vergunning verleent waar niet iedereen het mee eens is? In deze workshop wordt op de typische uitdagingen en de wijze van sturing van AI ingegaan.

Opbouw van het programma
9.30-9.45 Uitdagingen van toezicht op AI-algoritmen (dr. Paul Brous)
Zaken als datakwaliteit, het toedelen van verantwoordelijkheden, wetgeving (AVG), gebrek aan deskundigheid, de beperkingen van goede controle en gebrek aan inzicht in de effecten komen aan de orde in deze presentatie. Waar moet op gelet moet worden bij het ontwerpen van bestuursmodellen?

9.45 - 10.00 Discussie en vragen

10.00-10.15 AI governance modellen (Prof. dr. ir. Marijn Janssen)
Theorie over sturingsmodellen en elementen die in ogenschouw genomen moet worden bij het aansturen van AI wordt hier behandeld. Archetypische modellen worden besproken, maar ook de condities om sturing van AI mogelijk te maken.

10.15 Discussie/vragen

Ca. 10.30 Afronding

Cursusprijs
Deze workshop is voornamelijk bedoeld voor professionals uit de zakelijke markt. In het kader van het Summer Lab 2020 is deelname echter ook opengesteld voor particulieren.

Uw docenten

Prof. dr. ir. Marijn Janssen is hoogleraar ICT & governance en voorzitter van de sectie Informatie- en Communicatietechnologie van de Faculteit Technologie, Beleid en Management van de TU Delft. Zijn onderzoeksinteresse ligt op het gebied van orkestratie, governance, shared services, intermediairs, open data en infrastructuren binnen constellaties van publieke en private organisaties. Marijn is recentelijk aangewezen als toponderzoeker op het gebied van eGovernance en is de afgelopen tien jaar meerdere keren als zodanig erkend.

Dr. Paul Brous heeft een PhD in de governance en management van Internet of Things (Data) Infrastructures. Hij doceert op universiteiten en in het bedrijfsleven, met de focus op leidinggeven in de techniek. Paul heeft uitgebreid (internationaal) onderzoek gedaan naar AI- en datamanagement en ook naar digitale transformaties. Paul heeft diverse publicaties in internationale topvakbladen op zijn naam staan waarin zijn focus op de spanning tussen mens, organisatie en techniek ligt. Hij heeft daarnaast gewerkt in de functie van Enterprise Data Architect bij Rijkswaterstaat, Stedin en de Koninklijke Marechaussee.

Contact

Neem bij vragen contact op met Andreas Markus, adviseur opleidingen

Datum(s)

Datum: 19 juni 2020

Dag en tijd: vrijdag 9.30 - 10.30 uur

Kosten

€ 175 (vrijgesteld van BTW)

BTW
Niet van toepassing
Startdatum
Tijdsduur
1 dag
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Technische informatica
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier