Van Homerus tot Houellebecq
Introductie Literatuurgeschiedenis

Cursus Van Homerus tot Houellebecq (1812HR)

Datum(s)

Data
25 september
2, 9, 16, 30 oktober
6, 13, 20, 27 november
4 december 2018

Dag en tijd
Dinsdag 14.00 – 16.30 uur

Kosten

€350 (incl. BTW)

In tien bijeenkomsten krijgt u een volledige introductie op de literatuurgeschiedenis van het begin tot einde, met de belangrijkste schrijvers, dichters, data en werken.

Tijdens de bijeenkomsten behandelen we primaire teksten, voor zover mogelijk in de originele taal, met vertaling in het Nederlands. De focus ligt daarbij op de historische achtergrond en de interactie tussen wereld en verbeelding. Op een boeiende, enthousiasmerende manier leert u periodes, genres en stijlen te herkennen, te onderscheiden en verbanden te leggen.

De cursus is chronologisch geordend. In elke les staat één periode/stroming centraal:

1. Grieken

2. Romeinen

3. Middeleeuwen 1

4. Middeleeuwen 2

5. Renaissance

6. Verlichting / Classicisme

7. Romantiek

8. Realisme

9. Modernisme

10. Postmodernisme & erna

 

Aan het eind van de cursus heeft u een overzicht: u kent de belangrijkste kenmerken van elk tijdvak en elke grote stroming in de (westerse) literatuurgeschiedenis. U heeft geleerd historische en intertekstuele verbanden te leggen; u kent de belangrijkste 'namen' en data uit de wereldliteratuur en u kunt genres en technieken benoemen.

U kunt teksten uit verschillende periodes van over de hele wereld met veel meer kennis van zaken lezen en plaatsen tegen de achtergrond van de wereldgeschiedenis. Bovendien heeft u dankzij onze multimediale en interactieve lessen ook verbanden weten te leggen met kunsthistorische en muzikale pendanten van de behandelde teksten.

hovo docent Liesje Schreuders

Uw docent

Drs. Liesje Schreuders studeerde literatuurwetenschap met een doctoraalscriptie over de representatie van het Italiaanse karakter in het werk van Couperus en James. Ze vervolgde haar studie in Rome. Hierna voltooide ze een master culturele antropologie en sociologie der niet-westerse samenlevingen met een scriptie over de cultuur van de Vijftigers. Ze publiceerde twee romans en verschillende korte verhalen. Onlangs verscheen van haar een vertaling van ‘Finisterre’ van Eugenio Montale.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data
25 september
2, 9, 16, 30 oktober
6, 13, 20, 27 november
4 december 2018

Dag en tijd
Dinsdag 14.00 – 16.30 uur

Kosten

€350 (incl. BTW)

Tijdsduur
10 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Letteren
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier