De Via Aemilia

De Via Aemilia - De culturele as tussen Noord en Zuid Italië

De Via Aemilia was in de Romeinse tijd een 260 km lange weg die Rimini aan de Adriatische kust verbond met Piacenza in de Po-vlakte. Langs deze weg werden nederzettingen gesticht die uitgroeiden tot het huidige Bologna, Modena, Reggio Emilia en Parma. Ook de Via Aemilia bestaat nog steeds; de moderne Via Emilia ligt deels letterlijk op de oude Romeinse weg. De regio die de weg doorkruist, is het tegenwoordige Emilia-Romagna.

Tijdens haar 2200 jaar omspannende bestaan is de Via Aemilia een eonomische, maar ook culturele as geweest tussen Noord- en Zuid-Italië, tussen de Adriatische Zee en het Europa ten noorden van de Alpen. Een reis langs de Via Aemilia is daarom tevens een reis door een belangrijk stuk geschiedenis van Europa. We zien hier de opkomst van zelfstandige stadsrepublieken, de bouw van monumentale romaanse kathedralen, de stichting van de eerste universiteiten (Bologna en Parma) en de schittering van de hoofse cultuur met Parma de hoofdstad wordt van het hertogdom van de Farnese dynastie.

Iedere periode heeft sporen achtergelaten waardoor de steden van de Emilia-Romagna een unieke mengeling laten zien van oud en nieuw. In de cursus komen onder andere aan de orde:

• stedenbouw door de eeuwen heen

• de tijd van de grote kathedralenbouw en de opkomst van de universiteiten

• de schilderscholen van Parma (Correggio, Parmigianino) en Bologna (Carracci, Reni)

• het vorstelijk mecenaat van de familie Farnese

• het huidige Emilia Romagna met aandacht voor moderne kunst (Morandi) en architectuur (Renzo Piano, Jan Kapicky) 

Drs. Ernest Kurpershoek

Drs. E. Kurpershoek is kunsthistoricus uit Amsterdam, gespecialiseerd in Italiaanse renaissancekunst. Hij is werkzaam als docent, cultureel reisleider en publicist en is tevens als docent verbonden aan het Nationaal Restauratie Centrum. 

Inschrijven

Code

1713HR

Data

1, 8, 22, 29 november
6 december 2017

Dag en tijd

Woensdag, 13.30 – 16.00

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 186,- (incl. BTW)                     

Aantal bijeenkomsten

 5