De schilderlevens van Freud, Hockney en Close

Dat de figuratieve schilderkunst nog steeds een enorme energie kan genereren, wordt treffend geïllustreerd door de imponerende oeuvres van Lucian Freud, David Hockney en Chuck Close, schilders die nu in de herfst van hun schildersleven beroemder zijn dan ooit. Freud overleed in 2011, Hockney exposeerde afgelopen jaren in Parijs en Keulen zijn allernieuwste werk en Close had in 2012 een grote tentoonstelling in de Kunsthal van Rotterdam.

Het zijn alle drie schilders die tegen de wind in bewust kozen voor de figuratie, maar alle drie vanuit heel verschillende motieven. Freud wist het traditionele naakt en het portret weer tot het brandpunt van de publieke belangstelling te maken. Hockney, die boven kwam op de golven van de nieuwe pop art, is vooral bekend geworden met zijn fel gekleurde landschappen. Chuck Close is iemand die meer werkt vanuit de mentaliteit van het minimalisme. Hij schildert uitsluitend gefotografeerde portretten. Daarmee loste hij het probleem op hoe een moderne schilder in de jaren zeventig figuratief kan schilderen.

We bespreken hoe het drietal reageert op de eigen tijd, en op de ontwikkelingen in de kunst, zoals het postmodernisme vanaf de jaren 80, waarmee een aantal essentiële aspecten van het moderne schilderen worden aangeroerd, zoals het putten uit kunstgeschiedenis. Een rode draad in de colleges is hoe de carrières van het drietal zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. We zien dus ook drie lange schilderlevens, waarin we veel aspecten van hun leven en werk van dichtbij zullen zien. 

Drs. Johan Holtrop

Drs. J. Holtrop is kunsthistoricus. Hij werkt(e) onder andere als tentoonstellingsmaker, criticus, schrijver en docent voor verschillende instellingen, zoals voor Hovo vanaf 1996.

Inschrijven

Code

1632ER

Data

Dinsdag 27 juni
Dinsdag 4 juli
Donderdag 6 juli

Tijd

13.30 - 16.00

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 125 (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

 3

Direct inschrijven

Klik hier