De Zijderoute

Current facets (Pre-Master)

De Zijderoute is een benaming voor een verscheidenheid aan routes, die Oost- en Centraal-Azië verbonden met het Midden-Oosten. Vaak voornamelijk bekend om de handelsaspecten, die vanzelfsprekend de basis vormden van de routes.

Vanuit China werd naast zijde, ook porselein, goud, ivoor, metaal, specerijen geëxporteerd. Vanuit Iran onder meer glaswerk, brokaat en in later tijden opium. Vanzelfsprekend werden er ook ongewenste zaken getransporteerd: besmettelijke ziekten zoals de pest. Door de veelheid aan culturen, talen, religies die op deze manier met elkaar in contact kwamen ontstonden er in Centraal-Azië vormen van wetenschap van buitengewoon indrukwekkend niveau. Filosofie, wiskunde, astronomie, geologie, geneeskunde, psychologie, godsdienstwetenschap, taalwetenschap.

Vele van die wetenschappelijke tradities waren de latere ontwikkelingen in Europa ruim voor. S. Frederick Starr (2013) heeft daar een uitgebreide studie aan gewijd. De Zijderoute droeg verder ook enorm bij aan het verspreiden van religies: boeddhisme, sjamanisme, christendom, manicheïsme, islam. Het boek van Peter Frankopan (2015) wijst erop dat in de toekomst in Centraal-Azië mogelijk opnieuw belangrijke centra van beschaving een grote rol in de wereld zullen spelen. Centraal-Azië is zeker niet alleen een gebied van woestijnen en eindeloze lege steppen. Delen zijn erg vruchtbaar en vormen een aangename habitat voor de mens. Een aantal Centraal-Aziatische staten, in het bijzonder Kazachstan, draait economisch werkelijk goed. 

Drs. Mark Hoos

Drs. M. Hoos studeerde Arabisch, Perzisch, T Turks en vergelijkende godsdienstwetenschap aan de Rijksuniversiteit Leiden.). Van 1994 tot 2016 was hij wetenschappelijk medewerker en later gastconservator bij het Wereldmuseum Rotterdam, en onder andere nauw betrokken bij de tentoonstellingen ‘de Zijderoute’ (1997) en ‘De Perzen, krijgers en dichters’ (2015-2016). 

Inschrijven

Code

1714CR

Data

28 september
5, 12, 26 oktober
2, 9 november 2017

Dag en tijd

Donderdag, 10.00 – 12.30

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 222,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

6