Drieluik over Macht en Verandering

Current facets (Pre-Master)

In deze drieluik over macht en verandering, gaan we in op de vraag op wat macht betekent, hoe mensen macht uit oefenen, en hoe dit zich verhoudt tot maatschappelijke verandering.

1. Wat is Macht? In het eerste college, beginnen we met een overzicht van verschillende interpretaties van macht in de politieke en sociale theorie (bijv. door Hannah Arendt, Michel Foucault en Anthony Giddens).

2. Macht, Behoud en Verandering. In het tweede college gaan we in op de vraag hoe macht zich verhoudt tot verandering. Vaak wordt macht geassocieerd met gevestigde belangen en het behoud van de status quo. Zijn er ook andere vormen van macht? Wat betekent ‘verandermacht’?

3. Creatie van Verandermacht. Het thema macht is doordrongen van ethische dilemma’s en spanningen. Hoe zit het met machtsongelijkheid? Wie heeft er macht over wie? Kan macht worden overgedragen? Hoe wordt macht gecreëerd? We eindige de drieluik met inzichten over constructieve verandermacht. 

Dr. Flor Avelino

Dr. F. Avelino werkt bij DRIFT (Dutch Research Institute for Transitions, Erasmus Universiteit Rotterdam) als senior onderzoeker en docent, waar ze zich vooral bezighoudt met de (on)macht van sociale bewegingen om verandering (transities) teweeg te brengen. Flor schreef een proefschrift over de rol van macht en ‘empowerment’ in transities. Als wetenschappelijk coördinator van het TRANSIT (Transformative Social Innovation Theory)-project, voert zij nu onderzoek uit naar sociale bewegingen die bij willen dragen aan maatschappelijke transformatie. Als Academic Director van DRIFT’s Transition Academy, creëert zij leertrajecten over transities, duurzaamheid en verandermacht. 

Inschrijven

Code

1622JR

Data

6, 13 en 20 maart 2017 (Let op: data anders dan in gids vermeld)

Dag en tijd

Maandag, 14.00 – 16.30 (Let op: dag en tijd anders dan in gids vermeld)

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 139,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

3

Literatuur

Haugaard, M. eds. (2002) “Power: A Reader”, Manchester: Manchester University Press.

(24 € bij bol.com).
Hoofdstukken: Dahl, pp. 8-25, Arendt, pp. 132-145, Foucault, pp. 181-204, Morriss, pp, 275-303

Bijzonderheden

Deze cursus behoeft Engelse leesvaardigheid. De literatuur en een groot deel van de
terminologie is in het Engels.
 

Dit is een herhaling van de gelijknamige cursus uit 2015-2016.