Hebreeuws leren lezen

Het Hebreeuwse schrift wordt gebruikt in de Hebreeuwse Bijbel en wordt nog steeds gebruikt voor het moderne Ivriet. Net als Arabisch schrijft Hebreeuws geen klinkers. Dat vormt bepaald een hindernis om het te leren lezen. De lezer ‘herkent’ de woorden uit het schrift eerder dan dat hij ‘leest wat er staat’. Voor dat herkennen moet je de woorden die er geschreven staan dus eigenlijk al kennen. Hebreeuws leren lezen kan dus alleen goed wanneer je tegelijkertijd ook de woorden leert.

Toch is het mogelijk om in het schrift door te dringen zonder eerst kennis te maken met de taal. In Israel zijn namelijk grote hoeveelheden westerse leenwoorden te vinden die goed herkenbaar zijn: ‘Sushi Bar’ en ‘electronica’ bijvoorbeeld. En zo zijn er ook wat Nederlandse woorden met een Hebreeuwse achtergrond: ‘jajem’ en ‘mesjogge’ kunt u ook makkelijk lezen. Aan de hand van Israëlische uithangborden, winkelruiten, wegwijzers en andere publieke taaluitingen met daarop makkelijk herkenbare woorden in Hebreeuws schrift leer ik u Hebreeuws lezen zonder ook maar één woord Hebreeuws te leren.

Drs. Richard Kroes

Drs. R. Kroes woont in Amsterdam en is historicus en archeoloog. Momenteel is hij werkzaam bij een archeologisch adviesbureau. Daarnaast is hij docent in het volwassenenonderwijs op diverse plekken in Nederland. Zijn specialismen zijn de vroege geschiedenis van de islam, de sji’ietische islam, de kruistochten en alles wat te maken heeft met bijbel en koran.

Inschrijven

Code

1724HR

Datum

5 april 2018

Tijd

Donderdag, 10.00 – 16.00 (een hele dag)

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 95 (incl. BTW, incl. lunch)

Aantal bijeenkomsten

 1 hele dag

Maximaal aantal deelnemers

21