Het jaar 2017: van Mondriaan tot Dutch Design

Wat hebben Mondriaan en design met elkaar te maken? Kunstenaars worden ontwerpers en ontwerpers worden kunstenaars. Het is een ontwikkeling die al in gang is gezet aan het begin van de vorige eeuw met Piet Mondriaan als voorbeeld.

Precies honderd jaar geleden werd het tijdschrift De Stijl door Theo van Doesburg opgericht. Daarin kon Mondriaan zijn baanbrekende opvattingen over een nieuwe beeldtaal, als een boodschap voor een nieuwe, betere wereld verkondigen. De docent laat je met andere ogen kijken naar het werk van Mondriaan, van figuratie tot abstractie. Zijn horizontale en verticale lijnen en zijn primaire kleuren zien we terug in gebouwen, meubels, mode en reclame.

Parallel aan De Stijl-beweging ontwikkelde zich de moderne kunstenaarsvereniging De Branding in Rotterdam. Wat het verhaal van de avant-garde in Nederland bijzonder boeiend maakt, is de internationale reikwijdte en de link met het huidige Dutch design. Zo besteden we aandacht aan het ontstaan van het Bauhaus in Duitsland in 1919 en de lancering van Droog Design op de meubelbeurs in Italië in 1993.

De Nederlandse musea staan bol van de activiteiten rondom het thema van Mondriaan en De Stijl. Daarom is het interessant de beweging van De Stijl in een breder, internationaal verband te plaatsen. Wat heeft De Stijl met het Bauhaus te maken? Wat is de link met het huidige Dutch Design?Drs. Liselot de Jong laat het u zien in een korte collegereeks.  

27 juni - Mondriaan, De Stijl en De Branding

29 juni -   Bauhaus, personen: o.a. Walter Gropius, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Oskar Schlemmer , Marcel Breuer en ateliers

04 juli  - De oorsprong van de 20ste eeuwse designtraditie in Nederland en de wisselwerking met Italië met ontwerpers als Gerrit Rietveld, Mart Stam, Franco Albini en Marco Zanuso

06 juli - Dutch Design-Made in Italy en de presentatie van Droog Design in 1993

Drs. Liselot de Jong

Drs. C.E. de Jong is kunsthistoricus en designspecialist. Zij werkte tien jaar als conservator in het Bonnefantenmuseum in Maastricht en later voor Pakhuis Amsterdam, interieur en design. Al vele jaren geeft zij cursussen en lezingen. Zie voor meer informatie www.kunstinvorm.nl. 

Inschrijven

Code

1632HR (vervallen)

Datum

Dinsdag 27 juni
Donderdag 29 juni
Dinsdag 4 juli
Donderdag 6 juli

Tijd

13.30 - 16.00

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 155 (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

 4