Inleiding in de psychologie

Waarom doet u de dingen die u doet? Weet u eigenlijk wel hoe u zich gedraagt over de tijd en situaties heen? Zien anderen u op dezelfde manier als dat u zichzelf ziet? Dit zijn vragen die gemakkelijk te stellen zijn maar beduidend moeilijker om te beantwoorden. We denken ons zelf te kennen en controle te hebben over ons gedrag. Maar hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet dat er een kloof heerst tussen ons bewuste (rationele) en onbewuste (automatische) gedrag.

Tijdens deze cursus maakt u kennis met de meest elementaire psychologische theorieën en inzichten die deze kloof inzichtelijk maken en trachten te dichten. De belangrijkste theorieën met betrekking tot normaal menselijk gedrag zullen worden besproken. De cursus zal laten zien hoe de belangrijkste componenten van onze psyche zijn opgebouwd, hoe ze werken en hoe ze onze werkelijkheid bepalen die wij dagelijks ervaren. Na een inleiding over wat gedrag eigenlijk is duiken we direct de diepte in en komen de belangrijkste psychologische componenten aan bod die kenmerkend zijn voor de mens, zoals de evolutionaire oorsprong van ons gedrag, de biologie van gedrag, wat leren eigenlijk is, en onze persoonlijkheid.

Het zal gedurende de cursus geleidelijk helder worden dat van het waarnemen van een objectieve werkelijkheid, hoe basaal ook, geen sprake is en dat we niet om individuele verschillen heen kunnen. 

Dr. Andreas Wismeijer

Dr. A.A.J. Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn. 

Inschrijven

Code

1722AH

Data

9, 16, 23, 30 januari
6, 20, 27 februari
13, 20 maart 2018

Dag en tijd

Dinsdag, 13.30 – 15.45

Locatie

ISS, Den Haag (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 310,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

9