Muziek en ballet - Theorie en praktijk

Current facets (Pre-Master)

Zolang als de mens muziek maakt danst hij. Zelfs op de oudste 1722MR grottekeningen zijn er afbeeldingen van dansende mensen te vinden. De mooiste vorm van dans is ongetwijfeld het ballet.

Het idee om het menselijk lichaam in zorgvuldig uitgedachte sierlijke en artistieke poses op muziek te bewegen en zo een verhaal te vertellen, is een vorm van hoogstaande kunst waarin beweging, theater en natuurlijk muziek in een uitgebalanceerde drieëenheid hand in hand gaan. En dan te bedenken dat het ballet nog niet eens zo oud is, want pas aan het hof van Lodewijk XIV in Versailles kwam het halverwege de 17e eeuw tot grote bloei.

Deze korte cursus werpt een blik in de wereld van het ballet. We volgen de geschiedenis, van het gracieuze opera-ballet van de 18e eeuw, de grote avondvullende balletten in vooral Frankrijk en Rusland van de 19e eeuw en de moderne dans van onze dagen met een enkel uitstapje naar het ballet van de lichte muziek. Ook krijgt u een beeld van de verschillende danstechnieken en de opbouw van een choreografie. 

Drs. Kees Wisse

Drs. C.H. Wisse studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Momenteel is hij freelance musicoloog, geeft lezingen cursussen, concertinleidingen en schrijft artikelen en toelichtingen op het gebied van muziek. 

Inschrijven

Code

1612GR

Data

4, 11, 18, 25 oktober
1, 8, 15, 22, 29 november 2016

Dag en tijd

Dinsdag, 13.30 – 16.00

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 310,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

 9