Nieuwe Nederlandse architectuur in het buitenland

Current facets (Pre-Master)

Het is bekend dat Nederlandse architectuur in het buitenland de laatste twee decennia een vlucht heeft genomen, maar is dat omgekeerd ook het geval? Buitenlandse architecten zijn in ons land nogal eens verstrikt geraakt in de voor hen als beknellend ervaren regelgeving in de bouwsector. Dat neemt niet weg dat een aantal iconische gebouwen in Nederland op naam kan worden geschreven van buitenlandse architecten van naam.

Dat startte aan het eind van de jaren vijftig, waarbij te denken valt aan de Bijenkorf in Rotterdam en de Amerikaanse ambassade in Den Haag, beide ontworpen door Marcel Breuer. De laatste twee decennia blijken vooral Spaanse architecten, onder wie Joan Busquets en Cruz y Ortiz, goed te aarden in Nederland. Ook andere landen zijn inmiddels goed vertegenwoordigd zoals Duitsland, door de projecten van Hans Kollhoff in Rotterdam en Den Haag. Bovendien zijn er architecten uit het buitenland die zich permanent in Nederland hebben gevestigd en hun kennis en ervaring toesnijden op de situatie alhier.

Deze culturele wisselwerking reikt nog verder terug in de tijd. Daarbij valt te denken aan het werk van de Franse hugenoot Daniël Marot, die vanaf het eind van de zeventiende eeuw het stadsbeeld van Amsterdam en Den Haag heeft verfraaid. 

Drs. Marcel Teunissen

Drs. M. Teunissen is als zelfstandig Haags architectuurhistoricus gespecialiseerd in de Rotterdamse-Haagse architectuur en stedenbouw van de 19de en 20ste eeuw. Hij is actief als onderzoeker, docent en publicist. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Wonen in Den Haag (2002), Schoone Eenheid (2008), Welstand en Monumentenzorg in Den Haag (2010) en Chinese Muur. 50 jaar (2015). 

Inschrijven

Code

1711CR

Data

25 september
2, 9, 23, 30 oktober
6 november 2017

Dag en tijd

Maandag, 13.30 – 16.00

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 222,- (incl. BTW)                     

Aantal bijeenkomsten

 6

Direct inschrijven

Klik hier