Hovo Rotterdam zoekt begeleiders!

Hovo Rotterdam zoekt Begeleiders

Ronald van den Heerik

Bij Hovo Rotterdam kunt u het verschil maken voor uw medecursisten. Tijdens de programma’s zorgen onze begeleiders dat alles op rolletjes loopt. Ze vormen een belangrijke schakel tussen het Hovo bureau en de docent en cursisten.

We spraken met twee Hovisten over hun ervaring als begeleider van een Hovo programma. Nel van der Vlis is 10 jaar een actief begeleider van Hovo Rotterdam. Mieke Sipman heeft zich vorig jaar als nieuwe cursist meteen aangemeld als begeleider van het programma “Psychologie in Uitvoering”.

Wat heeft u doen besluiten om begeleider te worden bij Hovo Rotterdam?
Nel van der Vlis komt zelf uit het onderwijs en weet hierdoor hoe handig het is als er een paar helpende handjes worden toegestoken. Dit was dan ook in 2009 haar motivatie om als begeleider te starten. Mieke wist nog niet goed wat de taak inhield, maar het leek haar leuk om op deze manier betrokken te zijn. Dus heeft ze zich meteen bij haar eerste cursus ook opgegeven als begeleider.

Wat doet een begeleider van Hovo?
Inmiddels is Mieke erachter wat het inhoudt om begeleider te zijn. “Als begeleider heb je vooral de taak om voorafgaand aan het college de docent te begeleiden bij vragen en ervoor te zorgen dat de presentielijst getekend wordt. Daarnaast is het ook je taak om oplossingsgericht mee te denken met de docent. Dus bijvoorbeeld als de koffie ontbreekt tijdens de pauze, dan bel je om te vragen waar deze blijft. Ook als cursisten vragen hebben over parkeerkaarten of informatie op de website, dan zorg ik ervoor dat ze de juiste informatie ontvangen.”

Ook bij Nel kunt u terecht voor alle vragen rond de cursussen. Daarnaast heet ze de cursisten en docent van harte welkom op de eerste collegedag. “Vroeger verplaatste je ook apparatuur, maar tegenwoordig haal je enkel de presentielijst op bij het Hovobureau. Het opzetten van microfoontjes doen we trouwens ook nog. Meestal ben ik een half uur voor aanvang van het college aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.”

Is het moeilijk om begeleider van een programma te zijn?
Volgens Nel en Mieke is het helemaal niet moeilijk om begeleider te zijn van een programma. Mieke vindt het geweldig en voelt zich erg verantwoordelijk voor de goede gang van zaken. Ze heeft door haar rol als begeleider een leuk band met de cursisten en vindt het leuk om vragen van de cursisten te beantwoorden. Nel vindt het leuk om weer bij dezelfde docent als begeleider ingedeeld te worden. Ook zij vindt het begeleiden van een programma niet moeilijk.

Mieke voelt zich door haar rol als begeleider meer betrokken bij het geheel. “De cursisten vinden het ook fijn om een vast aanspreekpunt te hebben tijdens de colleges. Het voegt voor mij iets speciaals toe”.

Raadt u het andere mensen aan om begeleider te worden?
Nel vergelijkt het begeleiden van een programma als smeerolie. Het programma loopt hierdoor net iets makkelijker. Gewoon doen dus! Ook Mieke zal zich zeker nogmaals aanmelden als begeleider, het is haar goed bevallen.

Meer informatie

Wilt u ook begeleider worden van Hovo?

Voor het najaar zijn we weer op zoek naar begeleiders die onze docenten willen begeleiden bij het opstarten van de programma’s en die als schakel willen fungeren tussen het Hovobureau en de cursist. We kunnen uw hulp erg goed gebruiken!

Lijkt het u leuk om deel te nemen aan een programma en daarnaast op te treden als begeleider? Meld u dan aan via een inschrijfformulier bij uw cursus.

Als dank voor het begeleiden van een programma ontvangt u van ons een boekenbon van €15.