Inge Philips-Bryan gastdocent bij Hovo-cursus 'De Politiek van het Internet'
Op 10 april geeft oud-AIVD'er een gastcollege over cybercrime en cyberwar

Inge Philips-Bryan gastdocent bij cursus 'De Politiek van het Internet'

Inge Philips-Bryan ((Foto: Daan Muller)

De relevantie van 'De Politiek van het Internet'
In deze cursus verkennen we de sociale en politieke uitdagingen van het Internet. Langzaam begint zich de maatschappijbrede impact van het computernetwerk te openbaren. Al lang niet meer is het een exotisch ‘cyberspace’ dat als virtuele wereld buiten de echte staat.

Virtueel en echt raken volledig verstrengeld in een hybride ‘internet der dingen’. Alle onderdelen van het leven worden er door geraakt en kunnen op onverwachte manieren aan elkaar verbonden worden. Meestal worden deze ontwikkelingen gepresenteerd als een ondubbelzinnige vooruitgang van een bijna natuurwettelijke onvermijdelijkheid.

Maar klopt dat wel? In deze leergang leert u over alle aspecten die verbonden zijn aan het Internet en haar bepalende invloed op de wereld.

U leert over de technologie die erachter schuilgaat, de economische werkelijkheid er van, de culturele weerslag en op welke manier het Internet de (wereld)macht herverdeelt.

Cyberwar gastcollege
Inge Philips Bryan gaat met u in op cybercrime en cyberwar. Zo bespreekt ze hoe het mogelijk is geweest dat malware Stuxnet een cyberoorlog ontketent tussen de geheime diensten van de VS en Israël. Dit virus is: "[...] zo krachtig dat geen computer er tegen bestand is. Stuxnet blijkt in staat fysieke veranderingen in machines te bewerkstelligen. Zo werden verschillende centrifuges in een Iraanse kerncentrale door Stuxnet op hol gebracht en gesloopt." (bron: 2doc.nl).

Cyberwar toont ons dat er steeds minder onderscheid is te maken tussen reëel en virtueel, en dat het internet de macht uitdaagt en herverdeelt. Hoe gaat de overheid hiermee om? En de politie? Hoe kunnen we werken aan zoiets als 'cyberveiligheid'?

Inschrijven
Voor de gehele cursus zijn nog 5 plaatsen beschikbaar. U kunt hier meer lezen over de invulling van alle colleges, over uw kerdocent en de data en tijden terugvinden. Ook kunt u zich hier inschrijven.
U kunt zich niet apart inschrijven voor een gastcollege.

Voorbereiden op deze cursus? Of de relevantie van deze colleges begrijpen? Kijk naar de intro van de spraakmakende docu 'Zero Days'. In deze docu zoekt de maker naar de hackers achter malware Stuxnet leidt naar een cyberoorlog ontketend door geheime diensten van de VS en Israël.

Klik hier voor een preview van de documentaire 'Zero Days'
CV

BRON: CV via Deloitte

Inge Philips-Bryan is Partner within Cyber Risk Services and Public Policy Leader. Her career spans two decades in intelligence and law enforcement. Her last position was Deputy Director of the Netherlands Criminal Investigations Division, where she dealt with counter terrorism, drug trafficking, money laundering and high tech crime. She laid the basis for the use of internet in intelligence work in The Netherlands and pioneered in the use of big data. She has seen all sides of cyber espionage and – crime first hand and has seen the threat grow and diversify. She specializes in integrating new technology in old school investigating trade craft.

In her new position, she has chosen to see cyber risks as an inspiration for innovation and she strongly believes they can be a catalyst for positive change in any professional environment. Her approach to cyber security matters enables clients to strengthen their business while solving their most prominent security and continuity issues.

2018-present: Public Policy Leader, Deloitte, the Netherlands
2016-present: Partner Cyber Risk Advisory, Deloitte, the Netherlands
2012-2016: National Police, National Criminal Investigations Division, Deputy director
2011-2012: Program leader of the Nationalization of the Netherlands Police Agency (KLPD)