Hovo is dertig jaar jong! Een respectabele leeftijd voor een respectabel instituut.
Voorwoord van Ad Hofstede, directeur Erasmus Academie

Voorwoord Ad Hofstede

Hovo is dertig jaar jong

 

Hovo Rotterdam bestaat 30 jaar. Een respectabele leeftijd voor een respectabel instituut. Geïnspireerd door vergelijkbare initiatieven in binnen- en buitenland, besloot ook de Erasmus Universiteit Rotterdam om in 1988 een eigen HOVO aan te bieden: Hoger Onderwijs Voor Ouderen. HOVO onderscheidde zich van andere onderwijsvormen door het academisch niveau en de gekozen werkvormen. Met als enige toelatingseis de leeftijd: een ondergrens van 50 jaar.

Het baanbrekende idee achter Hovo was - en is nog steeds - dat het formele opleidingsniveau niet altijd een indicatie vormt voor wat iemand kan of weet. Veel mensen, zeker toentertijd, waren nooit in de gelegenheid geweest om te gaan studeren en hadden zichzelf ontwikkeld via zelfstudie. Waarom deze groep uitsluiten van hoger onderwijs? De oorsprong van het HOVO-onderwijs ligt in Frankrijk. In 1973 startte de faculteit der sociale wetenschappen van de Universiteit van Toulouse de eerste cursussen voor ouderen onder de naam ‘universités du troisième âge’. Pierre Vellas, hoogleraar Internationaal Recht, wordt als de grondlegger ervan gezien. Terwijl in Nederland en de rest van continentaal Europa het Franse model werd gevolgd, koos het Angelsaksische deel van de wereld een andere koers. De ‘university of the third age’ ontwikkelde zich daar tot een onderwijsvorm waarbij leeftijdsgenoten van elkaar leerden. Het idee erachter was dat ouderen een leven lang kennis en ervaring hebben verzameld, wat hen automatisch tot expert maakten.

HOVO is inmiddels Hovo geworden; geen afkorting meer, maar een eigen naam. Het staat voor de zelfbewuste houding van de doelgroep, die zich anno 2018 geen ‘ouderen’ meer laat noemen. Mensen die bij Hovo cursussen volgen zijn actieve en kritische studenten, leer- en weetgierig naar nieuwe kennis en betekenisvolle duiding. Mensen die intellectuele inspiratie en uitdaging zoeken en dat willen delen met elkaar. Kleurrijk ook en divers.

Dat laatste komt tot uiting in de nieuwe vormgeving van de studiegids voor het komende Hovo Studiejaar 2018-2019. In full colour dit keer, met een aantal aansprekende portretten van (mede-)cursisten. Wie de nieuwe gids in handen heeft weet dat Hovo niet 30 jaar oud is, maar 30 jaar jong! Met een programma weer boordevol (90 in totaal!) inspirerende cursussen die aanzetten tot denken en discussie, en soms ook doen. Laat u meeslepen door kwantumfysica, verre continenten, geologie of geschiedenis, kunst, literatuur, muziek en biologie, godsdienst of filosofie.

Ik wens u een mooi Hovo-jaar toe, vol verwondering en verbazing.

Ad Hofstede, directeur Erasmus Academie