Rotterdam, voor altijd Bruid van de Maas

 

Rotterdam
Voor altijd bruid van de Maas

In maart 2017 publiceerde Han van der Horst zijn beknopte stadsgeschiedenis ¨Rotterdam, Bruid van de Maas van de prehistorie tot nu¨. Hij zag zich toen gedwongen om scherp te selecteren uit het zeer rijke materiaal dat over het verleden van de Maasstad voorhanden is. Schrappen en inkorten was geboden. Kill your darlings noemen ze dat in Angelsaksische landen.

Nu grijpt Van der Horst dankzij de zomercursus de mogelijkheid aan om meer te vertellen en dieper te steken dan in zijn boek mogelijk was. In vier dagdelen kort na elkaar behandelt hij enkele capita selecta uit de geschiedenis van Rotterdam die dat volgens hem verdienen.

1. Rotterdam pronkstad

Gedurende het grootste deel van zijn geschiedenis besteedde Rotterdam aandacht aan representatieve architectuur waarmee de stad oog in oog met de buitenwereld kon pronken. Van de Sint Laurenskerk tot de Maastoren. Overheden en particulieren lieten in steen en later beton zien dat zij voor geen kleintje vervaard waren. Aan de hand van concrete voorbeelden laat Van der Horst zien, hoe stad, bedrijven en particulieren zich door middel van architectuur aan de buitenwereld presenteerden.

2. Stadslucht maakt vrij

Rotterdam heeft in de loop der eeuwen zijn portie fanatici wel gehad maar zij zijn er nooit in geslaagd de sfeer in de stad structureel te beïnvloeden. Het klimaat was nooit gunstig voor scherpslijpers wel voor gematigde denkers en voorstanders van openheid naar alle kanten. De geest van Erasmus is altijd overheersend geweest in de stad. Het geestelijk klimaat van een havenstad in vogelvlucht.

3. Rotterdam en zijn armen

Een grote categorie van de Rotterdammers heeft het niet getroffen in het leven. Hoe is de stad met zijn armen omgegaan? Van het H.Geesthuis tot de tegenprestatie die van bijstandsgerechtigden wordt verwacht.

4. De tijd van de grote expansie: hoe Rotterdam een metropool werd

Rotterdam groeide in nog geen halve eeuw uit van een bedaagde stad tot een bruisende metropool: zeg maar in de periode van 1870 tot 1910. Dat zijn wilde jaren geweest, spannende jaren, een tijd waarin tal van ambities baan braken op een manier die nog nooit was voorgekomen in de geschiedenis van de stad. 

Drs. Han van der Horst

Drs. J.J. van der Horst is historicus en was werkzaam bij Nuffic. Hij publiceerde o.a.: Nederland. De vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Het Beste land van de Wereld en Het grote verhaal van Nederland. Voor de VPRO radio recenseert hij in ‘OVT’ nieuwe historische literatuur. 

Inschrijven

Code

1633CR

Data

Woensdag 21 juni
Maandag 26 juni
Woensdag 28 juni
Maandag 3 juli

Tijd

10.00 – 12.30 uur

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 155 (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

 4

Direct inschrijven

Klik hier