Grote Goden!

Er waren heel wat goden volgens de oude Grieken. Anders dan de mensen waren zij onsterfelijk en eeuwig jong, ze aten en dronken iets bijzonders, spraken een eigen taal en hun bloed heette ichoor, en niemand wist wat dit woord betekende.

Maar in andere opzichten waren zij geen haar beter dan de mensen. De goden konden verliefd worden en daarbij flink hun neus stoten. Als het ze goed uitkwam, logen zij en bedrogen elkaar. Ze konden gewond raken en zelfs gestraft worden. Maar nooit mocht je goden beledigen of dwarszitten, want dan was je nog niet jarig. Nee, mensen moesten gehoorzaam zijn en braaf bidden en offeren.

Toch waren de Griekse goden niet almachtig en alwetend en daar hebben de eerste mensen slim misbruik van gemaakt. Hiervan wordt een voorbeeld gegeven. Maar ook wordt besproken hoe verschillende goden eruit zagen. Wist je dat de lelijkste god bokkenpoten had? En dat de knapste god erg ongelukkig in de liefde was? Dat de verleidelijkste godin uit zeeschuim is geboren? Of dat de god van de onderwereld maar geen vrouw kon krijgen?

Soms daalde een god naar de aarde af om met een sterfelijke vrouw van de aarde een kind te krijgen. Vaak werd dat later een held die monsters versloeg en het hele land van boeven bevrijdde. Hierover zijn opwindende verhalen geschreven. We gaan ook een kijkje nemen in de onderwereld en komen daar mensen tegen die eeuwig boete moesten doen. Waarom dat zo was, krijg je allemaal te horen. 

Drs. Hein van Dolen

Drs. H.L. van Dolen weet alles over het Oude Griekenland. Hij schreef heel veel boeken, ook twee boeken voor kinderen:
- De Farao en de Dief
- Op naar de Olympos!

Hiervoor heeft hij zelfs de Hotze-de-Roos-prijs gewoon van de kinderjury! Hij leest zijn eigen kleinkinderen hier graag uit voor! 

Inschrijven

Code

1633LK

Datum

Woensdag 28 juni

Tijd

14.00 - 16.00

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 9,- voor kinderen (incl. BTW)
€ 13,- voor volwassenen (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

 1