Alban Berg, meester van de atonale Romantiek

Alban Berg had de gave om de atonaliteit een ziel te geven, om emotionele muziek maken die je diep in het hart raakt. Dat is al te horen in zijn vroege werken als de Sieben frühe Lieder en de Pianosonate en loopt door tot zijn late werken als Der Wein en het ontroerend mooie Vioolconcert. Het zijn stuk voor stuk schitterende composities die in deze korte cursus aandacht krijgen.

Natuurlijk komen ook zijn baanbrekende opera’s als Wozzeck en Lulu aan bod. Een portret van één van de meest fascinerende componisten van het begin van de vorige eeuw.

Samen met zijn leermeesters Arnold Schönberg en Anton Webern staat Alban Berg aan de wieg van de atonale experimenten aan het begin van de 20e eeuw, die de muziek een totaal ander aanzicht zouden geven. Maar waarbij de strikte twaalftoonsmuziek vrij makkelijk een mathematische oefening van noten kon worden, ging Alban Berg met het principe een heel andere kant op. Hij koos ervoor om de band met de 19e eeuw te behouden. Hij was in staat om de muziek van de late romantiek te verbinden met de atonaliteit. Waar veel componisten een breuk met het verleden maakte, wist Berg juist een brug te slaan tussen beide eeuwen. 

Drs. Kees Wisse

Drs. C.H. Wisse studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Momenteel is hij freelance musicoloog, geeft lezingen, cursussen, concertinleidingen en schrijft artikelen en toelichtingen op het gebied van muziek.

Inschrijven

Code

1631AR

Data

Maandag 19 juni
Woensdag 21 juni
Vrijdag 23 juni

Tijd

10.00 - 12.30

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 125 (incl. BTW)                

Aantal bijeenkomsten

 3

Direct inschrijven

Klik hier