Interieurs door de tijd heen

Deze cursus geeft een overzicht van de ontwikkeling van interieurarchitectuur en inrichting in de 17e, 18e en 19e eeuw. Internationale, economische en technische situaties, gebruiken en modes hebben invloed op onze manier van wonen.

We zien bijvoorbeeld dat er op 17e -eeuwse schilderijen vaak een bed in de kamer of keuken staat. Dit komt omdat warmte en veiligheid belangrijker waren dan privacy. Slaapkamers bestonden nog niet. Voor isolatie en status hing men kostbare wandtapijten op, die bij verhuizing meegenomen werden.
Ook politieke kwesties zijn terug te zien in de interieurs. Paleis het Loo had er heel anders uitgezien wanneer Lodewijk XIV het Edict de Nantes in 1685 niet herroepen had. Veel Hugenoten vluchtten daardoor naar de Nederlanden, waaronder architecten en vakkundige handwerkslieden. In de 18e eeuw was het mode de natuur in huis te halen onder andere door kamerfonteinen, die een pompende knecht achter de schermen bediende, te installeren..

In deze cursus bespreken we ook verschillende stijlen van meubelen, ornamenten, historische stoffen en het kleurgebruik. Helaas komt de bijbehorende facultatieve excursie naar het Cromhout huis, Huis van Loon en Willet Holthuysen met hun nog grotendeels intacte interieurs, wegens onvoldoende belangstelling te vervallen.

Drs. Ineke Beeling

Drs. I. J.W. Beeling, afkomstig uit een familie van antiquairs, studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Zij is gespecialiseerd in de decoratieve kunsten en historische interieurs. Tevens is zij opgeleid tot interieurvormgever in Londen. Met haar bedrijf Beeling Interiors richt zij interieurs voor monumenten in. 

Inschrijven

Code

1635BR 

Data

Vrijdag 30 juni
Maandag 3 juli
Dinsdag 4 juli

Tijd

13.30 – 16.00 uur

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 125 (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

 3

 

Inschrijven voor de excursie (vervallen)

Code

1635BRE excursie - facultatief

Datum & tijd

Donderdag 6 juli
12.00 – 16.00 uur

Kosten

€ 40 (incl. BTW, drankje en hapje op locatie)

Maximaal aantal

deelnemers

25

Overig

Vervoer is op eigen gelegenheid. Tijdens de cursus krijgt u meer
informatie.

Direct inschrijven

Klik hier