New York

 

New York - 
Een duizelingwekkende stad

New York is duizelingwekkend. Het mag dan een relatief jonge stad zijn, maar wel een reusachtige metropool met een rijke geschiedenis en haast niet te bevatten kunstschatten. In deze tweedelige cursus belichten we de ontwikkeling van New York van kolonistendorp tot leidend kunstcentrum.

Is er nog iets over van Nieuw-Amsterdam? Enerzijds bar weinig, maar het karakter van de hedendaagse stad vindt zijn oorsprong in de tolerante en multiculturele sfeer van Nieuw-Amsterdam. Daarnaast zijn er topografische namen als Staten Island, Long Island of Harlem, die aan het Nederlandse verleden herinneren. We volgen de stedenbouwkundige ontwikkeling van booming New York: het strakke stratenpatroon, het pittoreske Central Park (omdat anders heel Manhattan volgebouwd zou worden) en de opkomst van de wolkenkrabber: van het historiserende Woolworth Building, de art deco van het Interbellum, het modernisme van Mies van der Rohe tot de diversiteit van Herzog&De Meuron, Snöhetta en Libeskind.

Het valt niet te ontkennen dat New York sinds de Tweede Wereldoorlog het centrum van de moderne kunst is. We zullen ons dan ook concentreren op de verscheidenheid van de kunstscene die sinds de WO II groten telt als Andy Warhol, Yayoi Kusama, Keith Haring, Willem de Kooning en Marina Abramović. Ook belichten we de collecties van enkele van de vele musea die de stad rijk is. 

Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Drs. K.P. Dobrowolski-Onclin studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. Sinds 2006 is hij onder de naam Bureau Boeiend werkzaam als zelfstandig docent kunstgeschiedenis en verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen. 

Inschrijven

Code

1633BR

Data

Woensdag 21 juni
Woensdag 28 juni

Tijd

10.00 – 12.30 uur

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 87 (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

 2

 

Direct inschrijven

Klik hier