Het dier en de ander -

De sociale intelligentie van dieren

In de wetenschap vond de afgelopen decennia v veel boeiend onderzoek plaats naar de sociale intelligentie van dieren. In deze cursus behandelen we deze studies. We beginnen bij zelfbewustzijn: in hoeverre is een dier in staat een onderscheid te maken tussen zichzelf en de rest van de wereld? En waaraan herkennen dieren elkaar als individu?

Dan behandelen we onderzoek op het gebied van sociaal leren: hoe leert een dier door de sociale observatie van een ander? Zijn ze in staat een ander te imiteren? Vervolgens gaan we in op het onderzoeksgebied van Theory of Mind: in hoeverre is een dier in staat een ander mentale toestanden zoals zien, horen en weten toe te schrijven? Bedriegen dieren elkaar ook? We eindigen de cursus met onderzoek naar empathie en rouw bij dieren. Na deze cursus bent U op de hoogte van de belangrijkste vraagstukken en ontdekkingen op het gebied van de sociale intelligentie van dieren.

Allerlei dieren zullen aan bod komen tijdens de cursus, met een focus op grote mensapen, honden en kraaiachtigen.

Dr. Esteban Rivas

Dr. E.C.M. Rivas studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit op een onderzoek met gebarende chimpansees in de Verenigde Staten. Tegenwoordig is hij eigenaar van de educatieve instelling het Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap.

Code 1714HR

5, 12, 26 oktober
2, 9 november 2017

Dag en tijd

Donderdag, 13.30 – 16.00

Locatie Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

€ 186,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten 5
Bijzonderheden

Het is handig als men Engels passief begrijpt, omdat een aantal filmpjes die zullen worden getoond niet in het Nederlands ondertiteld zijn.