Het geheugen -

Spoorzoeken in het brein

In de groeven van een vinylplaat ligt informatie opgeslagen van een  muziekstuk, op een DVD van een complete film en op een USB-stick een hele bibliotheek. Je kunt de sporen op je USB-stick reactiveren en dan verschijnt een tekst op je scherm. Of een afbeelding. Je kunt zien wat er eerder is vastgelegd: een herinnering die je kunt oproepen.

Zoiets gebeurt ook in ons brein: als we leren, wordt er iets vastgelegd, wordt er iets weggeschreven ‘in een groeve’, waarover we later weer kunnen beschikken als we ons iets herinneren. Pavlov heeft bij honden elementaire vormen van leren beschreven, die bij mensen maar ook bij eenvoudige dieren aantoonbaar zijn.

Eric Kandel werd in 2000 met de Nobelprijs beloond voor zijn baanbrekend onderzoek naar de werking van het geheugen. Hij begon zijn onderzoek met de zeeslak, een ‘makkelijk’ dier dat maar 20.000 zenuwcellen (neuronen) heeft en niet de bijna 70 miljard die in ons brein aanwezig zijn. Slakken kunnen leren, net als honden. Kandel ontdekte wat er gebeurt in de groeven van het brein. Bij onthouden verandert er iets in de eiwitstructuur van zenuwcellen. Dat is het materiële substraat van de herinnering, het engram, dat wat in het brein is gegrift, het geheugenspoor waar neurowetenschappers al jaren naar op zoek waren.

Geheugen is een fascinerende eigenschap van mens en dier, het is alom tegenwoordig in het gedrag. Het is bewust en onbewust en speelt een rol bij waarnemen en bewegen. Geheugen: een onderwerp om meer van te weten. 

Prof.dr. Kees Brunia

Prof.dr. C.H.M. Brunia. Is afgestudeerd in de geneeskunde e en psychologie aan de Rijks Universiteit Utrecht, is gespecialiseerd als zenuwarts aan de Radbouduniversiteit te Nijmegen en is emeritus hoogleraar Fysiologiche Psychologie aan de universiteit van Tilburg. 

Inschrijven

Code 1723AR
Data

31 januari
7, 14, 21 februari
7, 14, 21, 28 maart
4, 11 april 2018

Dag en tijd

Woensdag, 10.00 - 12.30 (let op: in de gids staat deze cursus in de
middag ingepland. Dit is fout.)

Locatie Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)
Kosten

€ 350,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten 10
Literatuur (aanbevolen)

HET BREIN van farao tot fMRI, te verkrijgen bij de docent bij het eerste
college van deze nieuwe serie.