Stadsnatuur


Een wonderbaarlijk natuurgebied

In het kielzog van ‘s werelds meest succesvolle diersoort Homo sapiens hebben steeds meer dieren en planten hun leefgebied naar de stad uitgebreid.

De tomaat die opschiet langs de tramlijn, het liggend vetmuur tussen de tegels, de zwaan die een nest bouwt van piepschuim en petflflessen, de metromug die de tunnels van de ondergrondse nimmer verlaat: de stad is een wonderbaarlijk natuurgebied. De stad bestaat uit bergketens van steen, glas en beton, hoogindustriële savannes, metrogangen en vuilstortplaatsen, en vormt voor veel soorten minstens zo’n geschikte habitat als het oerbos of de nieuwe wildernis.

De vraag is urgent of de stad de natuur verdringt, of dat de stad zelf ook natuur is. Voor dier en plant is de stad een habitat als iedere andere. Hoe moeten we daar als mens tegenaan kijken? Welke gevolgen heeft dit alles voor de natuurbescherming, voor stedenbouwkundigen en architecten, voor filosofen en voor biologen. Moeten de patatmeeuw, de vinexvos en het straatgras niet evenzeer worden gekoesterd als de panda, het zeehondje en de reuzenboom?

In de cursus komen verschillende manieren van kijken naar de stadsnatuur aan de orde. 

 

Prof.dr. Jelle Reumer

Prof.dr. J. Reumer was directeur van het Natuurhistorisch M Museum te Rotterdam. Hij is als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Hij is columnist bij dagblad Trouw. 

Inschrijven

Code 1725BR
Data

23 februari
9, 16, 23 maart
6 april 2018

Dag en tijd

Vrijdag, 10.00 – 12.30

Locatie Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)
Kosten

€ 186,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten 5
Literatuur (aanbevolen)

Jelle Reumer, Wildpark Rotterdam - De stad als natuurgebied.
Historische Uitgeverij, Groningen, 2014, ISBN 978 90 6554 066 9