Nieuwsbrief Hovo Rotterdam | november 2017


‘Special event’ van Hovo Rotterdam in het Nationaal Archief Den Haag

13 december 2017, 13:30 – 16.00 uur

Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 | 2595 BE Den Haag, www.nationaalarchief.nl


De Apologie (1713LR) door prof.dr. Hugo Roos, Mylou Mazali,
Dr. Anton van Hooff

Het Comité Nederlandse Onafhankelijkheidsdag herdenkt elk jaar op 13 december de aanbieding van de apologie door Willem van Oranje aan de Staten-Generaal. Met deze apologie verdedigde Willem zich tegen de ban waartoe Filips II hem veroordeeld had. Dit jaar gaat de lezing over:

Tirannenmoord en regicide
Van Hipparchos 514 vC, via Caesar, tot de aanslag op Hitler

De Apologie van Willem van Oranje, die op deze dag 436 jaar geleden verscheen, lijkt geïnspireerd door gedachten van rechtsgeleerden die op basis van de leer der volkssoevereiniteit het recht van opstand tegen een tiran verdedigden. Bodin (1530-1596) en Calvijn (1509-1564) waren vertegenwoordigers van juristen die 'monarchomachen' worden genoemd. Het recht dat Willem van Oranje opeiste om zich te verzetten tegen de tiran Filips II, staat in een lange traditie van verzet tegen monarchen en van tirannicide, die in het oude Athene begon en bijvoorbeeld de moord op Julius Caesar omvatte.
In een historische trektocht neemt Anton van Hooff u mee langs de ideeën en gevallen van tirannicide en probeert Willemsplaats in die geschiedenis te bepalen. Meer informatie over deze lezing en inschrijvingsformulier vindt u op onze website.

De lezing wordt omlijst door live muziek van Mylou Mazali.

Kosten: € 25,00 (incl. BTW)


Parallelcursus ‘Kwantumfysica informeert bewustzijn’ (1713KR)

Vanwege de grote belangstelling voor de cursus ‘Kwantumfysica informeert bewustzijn’  van Ir. P. van Leeuwen heeft Hovo een parallelcursus georganiseerd. Deze driedelige cursus biedt verdieping op de cursus ‘Kwantumfysica voor niet-fysici’, die u wellicht vorig jaar heeft gevolgd of net heeft afgerond. Wees er snel bij, deze verdiepende cursus is snel vol.

Data

22, 29 november, 6 december 2017 (3 bijeenkomsten)

Dag en tijd

Woensdag, 13.30 – 16.00 uur

Kosten € 125- (incl. BTW)    
Inschrijven
Kijk hier voor meer informatie of schrijf u hier direct in!

 

Laatste kans: Arabisch leren lezen in één dag bij het Insitute for Social Studies (1714MH)

Bijna alle Hovo cursussen zijn vol of van start gegaan. Toch kunt u zich nog inschrijven voor de enige cursus die nog moet beginnen: ‘Arabisch leren lezen’ in Den Haag.

Docent drs. Richard Kroes: ‘Tijdens mijn vele reizen naar Iran heb ik een collectie aangelegd van uithangborden, winkelruiten, wegwijzers en andere publieke taaluitingen met daarop makkelijk herkenbare woorden in het Arabisch schrift. Daarmee kan ik u ‘leren lezen’ zonder ook maar één woord Arabisch te leren. De cursusdag bestaat uit twee delen. 's Morgens laat ik u kennis maken met het Arabische schrift, leert u de lettervormen en leest u uw eerste straatborden. In de tweede helft wagen we ons aan het ontcijferen van echte ‘Arabische’ teksten en laat ik u kennis maken met de manier waarop in het Arabisch (toch) alle klinkers kunnen worden geschreven.‘

Richard Kroes liet deze zomer op dezelfde manier ook al een groep Hovisten kennismaken met het Hebreeuws. In de evaluaties werd geschreven: ‘Uitstekende docent. Hij zou wel meer cursussen mogen geven!’

Nieuwsgierig geworden? Er zijn nog enkele plekken vrij.

Data

30 november 2017

Dag en tijd

Donderdag, 10.00 – 16.00 (een hele dag)

Kosten € 80,- (incl. BTW)    
Inschrijven
Kijk hier voor meer informatie of schrijf u hier direct in!

Arminius

Op vrijdagavond 8 december komen de opiniemakers van Nederland en Rotterdam naar alweer vijfde editie van de enige onvervalste Rotterdamse Debatnacht. In drie zalen zijn zeer verschillende debatten en presentaties: over vrouwelijke activisten, de man achter de Turkije-deal en de ondergedoken ombudsman van Turkije, over Rotterdam en jongleren met je geest. En over niets minder dan de ondergang van de Westerse beschaving tot een discussie over nieuwe spelregels voor het voetbal met Jan Mulder. Informatie over het programma en tickets vindt u op de website van Arminius.


Vervanging website Erasmus Universiteit

 

Internet als informatiebron is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De smartphone of tablet wordt hiervoor al vaker gebruikt dan de pc of laptop. Websites zijn hier vaak nog niet geschikt voor waardoor pagina's slecht te raadplegen zijn.

Al bijna een jaar is een groot project gaande op de Erasmus Universiteit om de website naar de eisen van deze tijd om te zetten. Vanaf half december wordt de vernieuwde internetomgeving van de EUR in gebruik genomen. Ook voor Hovo Rotterdam ondergaat de site een complete metamorfose Het vertrouwde adres, www.hovorotterdam.nl blijft natuurlijk gewoon bestaan. 

In aanloop hier naartoe is vanaf maandag 13 november al de mogelijkheid rond te kijken op deze vernieuwde webomgeving d.m.v. een link op de vertrouwde pagina naar de zgn. bèta-versie. Deze versie geeft een goed beeld hoe de uiteindelijke website eruit uiteindelijk gaat worden. Wellicht is nog niet alles van Hovo Rotterdam te zien en zullen formulieren (nog) niet te gebruiken zijn. Er wordt op de achtergrond heel hard gewerkt om deze nieuwe omgeving tijdig af te krijgen zodat in de toekomst de Hovo programma's nog makkelijker en overzichtelijker op de website te vinden zijn op zowel mobiel als thuis achter de vaste pc.


Sluiting Polak gebouw

Het is u vast niet ontgaan. De sluiting van het Polak gebouw op campus Woudestein vanwege het onderzoek naar de vloerconstructie. Deze maatregel is genomen om de veiligheid van studenten, medewerkers en andere gebruikers te waarborgen.

Dit heeft helaas ook grote gevolgen voor Hovo Rotterdam en daarmee ook voor u. Het kan voorkomen dat voor goedlopende progamma's geen grotere zaal beschikbaar is waardoor niet iedereen ingeschreven kan worden. Of programma's waarvoor, vanwege de hoeveelheid inschrijvingen een kleinere zaal  nodig is, niet beschikbaar is en daardoor misschien niet door kan gaan. Hovo Rotterdam doet zijn uiterste best om het ongemak voor haar deelnemers tot het minimum te beperken.

Het is op dit moment nog onduidelijk hoelang deze situatie zal duren. In ieder geval zal het gebouw tot eind december gesloten blijven. U kunt het nieuws volgen via de website van de Erasmus Universiteit.


 

Hovo Studiegids                                             

 

 

 

 

 

 

 

Bekijkt u onze studiegids online of
vraag een exemplaar aan via onze website

 

Internet:www.hovorotterdam.nl
e-mail: hovo@remove-this.erasmusacademie.nl
tel:         010 - 4082465

                  

 Hovo Facebook pagina

 
 
 
 
 
 
 

U kunt onze Nieuwsbrief altijd nog even
nalezen op onze Facebook pagina


Disclaimer
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u uw gegevens via deze link verwijderen. Al uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet doorgegeven aan derden.