‘Special event’ van Hovo Rotterdam in het Nationaal Archief Den Haag

De Herdenking van de Apologie van Willem van Oranje 2017:

Tirannenmoord en regicide
Van Hipparchos 514 vC, via Caesar, tot de aanslag op Hitler

Het Comité Nederlandse Onafhankelijkheidsdag herdenkt elk jaar op 13 december de aanbieding van de apologie door Willem van Oranje aan de Staten-Generaal. Met deze apologie verdedigde Willem zich tegen de ban waartoe Filips II hem veroordeeld had.

De Apologie van Willem van Oranje, die op deze dag 436 jaar geleden verscheen, lijkt geïnspireerd door gedachten van rechtsgeleerden die op basis van de leer der volkssoevereiniteit het recht van opstand tegen een tiran verdedigden. Bodin (1530-1596) en Calvijn (1509-1564) waren vertegenwoordigers van juristen die 'monarchomachen' worden genoemd. Het recht dat Willem van Oranje opeiste om zich te verzetten tegen de tiran Filips II, staat in een lange traditie van verzet tegen monarchen en van tirannicide, die in het oude Athene begon en bijvoorbeeld de moord op Julius Caesar omvatte. De onthoofding van Lodewijk XVI werd nog als tirannendoding verantwoord. Willem van Oranje blijkt trouwens weet te hebben gehad van beraamde aanslagen op vertegenwoordigers van Filips II; ook hij was dus niet wars van tirannenmoord. Zijn eigen gewelddadige dood in 1584 door Balthasar Gerards werd door de Spaansgezinden gezien als een legitieme doding.

In de recente geschiedenis heeft de kring rond Von Stauffenberg zich de morele vraag gesteld of het doden van Hitler gerechtvaardigde Tyrannenmord was. De Duitse grondwet heeft daarom de unieke bepaling dat gewelddadig verzet is toegestaan als andere middelen om de constitutie te verdedigen, tekortschieten. In een historisch trektocht neemt  Anton van Hooff langs de ideeën en gevallen van tirannicide en probeert Willems plaats in die geschiedenis te bepalen.

De lezing wordt omlijst door live muziek van Mylou Mazali.

Mylou Mazali zal de herdenkingsbijeenkomst opluisteren door het zingen van liederen betrekking hebbend op de periode van de Apologie van Willem van Oranje. Zij is mezzosopraan en leider van het gezelschap 'Operapertutti2.0'.

Dr. Anton van Hooff is oud-docent klassieke talen aan de Nijmeegse Universiteit, bestuurslid van het Comité en auteur van vele boeken over de klassieke oudheid.

De cöordinatie va het programma is in handen van prof. dr. Hugo Roos, emeritus hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam

Code 1713LR

13 december 2017

Dag en tijd