Impact Governance

Waardecreatie op de strategische agenda

Modern ondernemerschap, sturen van organisaties en de risico agenda worden in toenemende mate beïnvloed door disruptie in de omgeving. Denk daarbij aan macro uitdagingen zoals het klimaat, het ecosysteem, digitalisering en de geopolitiek. Op meso niveau zijn dit onder meer veranderende business modellen, wet- en regelgeving en de beweeglijkheid van de arbeidsmarkt.

Op organisatie, team en individueel niveau zijn het vraagstukken zoals de wijze van organiseren, duurzame inzetbaarheid en werk in relatie tot (mantel)zorg, zingevingsvraagstukken en geluk. Daarmee behoort meervoudige waardecreatie tot de onderwerpen op de strategische agenda.

Om als toezichthouder risico’s en kansen te kunnen inschatten is kennis van de wereld van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid essentieel. Commissarissen en toezichthouders moeten oog hebben voor financiële en niet-financiële informatie, deze (laten) agenderen en hierover bestuurders bevragen en hen stimuleren.

Impact Governance biedt commissarissen en toezichthouders handvatten om te beoordelen in hoeverre zij juist en volledig informatie krijgt, een quickscan kan uitvoeren en hoe de juiste vragen te stellen.

“Je kunt jezelf of je bedrijf toch niet succesvol noemen in een wereld die faalt?”, DSM-Topman, Feike Sijbesma


Waarom lange termijn waardecreatie?

Argumentatie om als commissaris en toezichthouder toe te zien op lange termijn waardecreatie is ingegeven door diverse redenen:

 • intrinsiek waardegedreven, vanuit purpose

 • in een competitieve markt onderscheidend zijn

 • vanuit de vraag van stakeholders

 • door bedreigingen vanuit de omgeving

 • gedreven door regels (compliance), zoals de Corporate Governance Code en de EU richtlijn voor niet-financiële rapportage


Doelgroep

Impact Governance is speciaal ontwikkeld voor commissarissen en toezichthouders. Dit programma is met name geschikt voor deelnemers uit het bedrijfsleven, woning coöperaties, zorginstellingen, cultuur en de goede doelen sector. Het programma heeft een academisch niveau waarin theorie en praktijk worden besproken, interactief wordt gewerkt aan concrete praktijkgevallen en de deelnemers aan de slag gaan met hun eigen casus. De diversiteit van de deelnemers en interactiviteit van het programma staan garant voor bijzondere invalshoeken en kritische bespiegelingen. 

Sprekers

 • Prof. dr. Karen Maas is academisch directeur Impact Centre Erasmus en bijzonder hoogleraar Accounting & Sustainability. Karen inventariseerde reeds in 2008 voor haar promotieonderzoek wereldwijd dertig methoden om impact te meten. Zij doet al jaren onderzoek naar impactdenken, -meten en sturen voor en met bedrijven, overheid, impact investeerders en NGO’s. Zij wil hiermee bovenal kennis naar de praktijk brengen. Karen vindt telkens weer meer finesses om met ‘doing good’ via impactdenken te innoveren. 

 • Eleonoor Hintzen heeft in 1993 Good Company opgericht, het eerste MVO adviesbureau in Nederland. Eerder werkte ze bij The Body Shop. Eleonoor gelooft dat alleen als duurzaam denken geïntegreerd is in de overall strategie bedrijven succesvol kunnen zijn. Met als basis haar psychologie en een postdoctorale opleiding tot gedragsveranderaar ondersteunt ze  bij het aanpassen van processen en structuur. Zij is zowel adviseur als toezichthouder en momenteel lid van de Raad van Toezicht van Wakibi.

 • Monika Milz was 10 jaar werkzaam voor de Coöperatieve Rabobank. Sinds 2013 is zij partner bij Governance Support BV, een adviesbureau gespecialiseerd in vraagstukken voor commissarissen/ raden van toezicht, bestuur en directie. Monika is momenteel commissaris bij de Volksbank NV, Handelsveem Beheer BV en Bureau Zuidema BV en lid van de raad van toezicht bij ArboUnie en Stichting Parnassia Groep.

 • Ada van der Veer is directeur van Stranergy, een onafhankelijke consultancy op het gebied van strategie en corporate governance. Zij is ook voorzitter van de Nederlandse Monitoring Commissie Accountancy en commissaris bij verschillende organisaties zoals Arcadis Nederland (voorzitter) en Alliander. Zij is ook lid van het bestuur van Stichting Preferente Aandelen Nedap, adviseur van het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders en directeur van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. 

 • Prof. dr. mr. Goos Minderman was voorheen hoogleraar Public Governance aan de VU in Amsterdam en nu hoogleraar Governance of Non-profit organizations aan University of Stellenbosch Business School, Zuid Afrika. Hij is ook visiting professor voor diverse universiteiten in binnen- en buitenland. Hij is voorzitter van The Midfield een Nederlandse denktank op het gebied van het Nederlandse middenveld en voorzitter van de RvC van Volkshuisvesting Arnhem, Parteon en woonstichting Vooruitgang. 

Programma en sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
 

Toezien op lange termijn waardecreatie

Executive program2 & 3 april 2020
Kosten€ 1.950,- vrij van btw, excl. Hotelovernachting*
Groepmaximaal 16 personen
Locatien.t.b. midden van het land
TaalNederlands
Vormkennisintensief/ interactief/ case gericht

*Er zijn enkele hotelkamers voor deelnemers gereserveerd. Binnen het arrangement is de prijs €115,- all-in, voor een comfortkamer inclusief ontbijtbuffet.


Informatie als amuse

Impact Radio met Prof. dr. Karen Maas over Impact-denken

Beluister de podcast

Impact Radio over Impact-sturen en de Management Scope Corporate Impact Index

Beluister de podcast
 • Wij zijn als onderwijsinstelling erkend door de NBA en zijn daarom gerechtigd PE-uren toe te kennen aan onderwijsactiviteiten. Bij deelname aan Impact Governance ontvangt u 16 PE-punten

Impact Governance Inschrijfformulier

Meld je aan voor Impact Governance

Brochure en programma

Meer informatie

Downloaden

Contact

Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met Impact Centre Erasmus program manager Cindy Breaux via breaux@ese.eur.nl .