Plagiërende student klaagt universiteit aan

Auteur: Steven Schoppert (Redactie EduSite)

Een Britse student die gedurende zijn gehele studietijd plagiaat bleek te hebben gepleegd middels het internet dreigt zijn universiteit met een rechtszaak omdat men hem nooit heeft verteld dat dergelijk 'knippen en plakken' tegen de regels was.

Michael Gunn, student Engels aan de universiteit van Kent in Canterbury gaf in het Times Higher Education Supplement vorige week toe dat hij plagiaat had gepleegd. Toch meent hij dat hij niets verkeerd heeft gedaan omdat hij simpelweg het internet gebruikte: "I always used the Internet, cutting and pasting stuff and matching it with my own points," Hij gaf aan die techniek al zijn hele studieperiode te hebben toegepast: "It's a technique I've used since I started the course. I never dreamt it was a problem."

Een paar weken voordat Gunn na een driejarige bacheloropleiding zijn diploma zou behalen werd het plagiaat ontdekt. Daarop besloot de universiteit de behaalde resultaten van de student niet meer te erkennen en dat Gunn zijn diploma niet zou ontvangen. Michael Gunn beraadt zich nu op een mogelijke rechtzaak, omdat de universiteit hem niet duidelijk zou hebben gemaakt dat zijn werkwijze niet door de beugel kon. Een dergelijke rechtzaak zou eventueel vergaande precedentwerking kunnen hebben, zo tekent het Amerikaanse webmagazine the Chronicle aan. De student wil onder andere een eis indienen voor vergoeding van de duizenden ponden studieschuld die hij de afgelopen jaren heeft opgelopen.

De universiteit van Kent heeft geen commentaar willen geven op de zaak, maar wijst erop dat studenten bij het inschrijven gewezen worden op het verbod op plagiaat. Zo staat op de website van de universiteit over plagiaat en spieken het volgende: "it is often quite hard to prove whether such occurrences are accidental or intentional, so there's the chance of being found 'guilty' even if the crime happened accidentally".

Meer informatie: BBC nieuws