Het universitaire websysteem Zope/Silva

Vanaf mei 2002 beschikt de EUR over een nieuw, centraal websysteem. Dit systeem bestaat uit de webontwikkelomgeving Zope en het webpublicatiesysteem Silva.

Het systeem is bedoeld voor het faciliteren van faculteiten en centrale diensten van de EUR bij het ontwikkelen van webtools en voor het verzorgen van algemene webinformatie. Wat dit laatste betreft is Silva bedoeld voor een plaats naast websystemen als Blackboard, Osiris en de facultaire onderwijswebs.

De Zope-server is uitgerust met diverse voorzieningen en applicaties, die beschikbaar zijn voor alle gebruikers van de server. Het gaat om onder meer een koppeling aan de LDAP-server voor gebruik van de inbel-accounts, het webpublicatiesysteem Silva, een nieuws-applicatie, een beeld-archief, een formulieren-applicatie en gebruik van Sitestat (meten van het gebruik van webpagina’s). Ook is er op de centrale server een (Max-SQL-)database beschikbaar. In overleg zullen nieuwe applicaties worden ontwikkeld. Ook is het mogelijk dat gebruikers zelf applicaties (laten) ontwikkelen.

Silva is een volledig browser-gebaseerd publicatiesysteem voor het verzorgen van publicaties voor het web, print- en drukwerk en andere media. De inhoud wordt los van specifieke opmaak en in een open formaat (xml) opgeslagen. Hierdoor is de inhoud optimaal bruikbaar in verschillende contexten en voor verschillende soorten van publicatie naast www, zoals voor print- en drukwerk.

Voor een goede navigatie door de gegevens en voor de autorisatie van (gedeeltes van) de informatie worden speciale verwerkingsgegevens toegevoegd: metagegevens. Voorbeelden zijn classificatie-gegevens (onderwerp), doelgroep-attributen (student, medewerker, scholier, opleiding of onderdeel, enz.) en geldigheidsgegevens (hoe moet de informatie worden afgehandeld zoals ingangs- en verwijderdatum of actief/passief). Deze metagegevens kunnen in het CMS worden toegevoegd.