Academisch erfgoed

Het academisch erfgoed van de Erasmus Universiteit is onder de hoede van de Stichting Universitair Historisch Kabinet (SUHK).  De stichting houdt zich onder meer bezig met het verzamelen, beheren, behouden en presenteren van materiaal dat van blijvende historische waarde is voor de Erasmus Universiteit Rotterdam Sinds januari 2013 heeft de SUHK de ANBI-status

SUHK wil een beeld geven van de ontwikkeling van de universiteit vanaf haar ontstaan tot en met de huidige situatie. De verzameling bestaat vooral uit objecten, documenten, geluidsbanden, foto's, films en de grote penningcollectie van het Nederlands Economisch PenningKabinet. Via de speciale website is de database van de NEPK collectie van nu ruim 2000 penningen doorzoekbaar. Deze database bevat in principe de hele collectie.

Uit de erfgoedcollectie:
de MONIAC - Monetary National Income Analogue Computer

Ontwikkeld door William Phillips in 1949, tijdens zijn studie aan de London School of Economics. Het aantal door hem geproduceerde exemplaren is niet precies bekend; waarschijnlijk veertien.
Zeven daarvan zijn te vinden bij universiteiten in Engeland
(Cambridge University en Leeds University), de Verenigde Staten (Harvard Business School en Roosevelt College), Australië (Melbourne University), Turkije (Istanbule Univeristy) en Nederland (de EUR).

De Moniac van de Erasmus Universiteit is een geschenk van de gemeente Rotterdam ter ere van het 40-jarige bestaan in 1953 van de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH), een van de rechtsvoorgangers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

foto Heidi de Vries

 

 meer info