Kwaliteit van Open Access-tijdschriften

Cruciaal voor het publiceren van een artikel is de keuze voor een passend en kwalitatief goed tijdschrift. Om te voorkomen dat de keuze wordt gemaakt voor een minder betrouwbaar tijdschrift staan hieronder enkele handvatten om een Open Access-tijdschrift op kwaliteit te kunnen beoordelen.

Journal Browser

In de Erasmus Journal Browser vind je de belangrijkste tijdschriften, samen met hun Open Access-mogelijkheden. Je ziet hier tevens of de EUR een overeenkomst met de uitgever heeft waardoor de kosten om in Open Access te kunnen publiceren al zijn afgekocht.

Directory of Open Access Journals

Alle tijdschriften in de Directory of Open Access Journals (DOAJ website) maken gebruik van peer review, zodat je een globale indicatie van de kwaliteit van een tijdschrift krijgt. DOAJ bevat alleen tijdschriften die volledig Open Access zijn.

Think, check, submit

Een omvangrijk internationaal consortium van uitgevers en Open Access-initiatieven heeft de campagne Think, Check, Submit opgezet. Zij hebben een checklist ontwikkeld die onderzoekers helpt de kwaliteit van een tijdschrift te beoordelen.

Hoe dubieuze uitgevers te herkennen

De UB heeft een online module Watch out for predatory journals and publishers geschreven over hoe dubieuze uitgevers te onderscheiden zijn.

Open Access Publishing

Bekijk ook de e-learning module van de UB over Open Access publishing.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Joy Dijksman via: openaccess.library@eur.nl