Privaatrecht & Aansprakelijkheid en Verzekering

Double Degree Program Privaatrecht & Aansprakelijkheid en Verzekering

Wil jij in anderhalf jaar tijd dé specialist worden op het gebied van het privaat-, aansprakelijkheids- én verzekeringsrecht? Meld je dan aan voor het Double Degree Program Privaatrecht & Aansprakelijkheid en Verzekering!

Ben je benieuwd wie verantwoordelijk is voor schade? Heb je daarnaast het Burgerlijk Wetboek goed onder de knie? Dan is dit Double Degree Program iets voor jou! In dit Double Degree wordt ruimschoots aandacht besteed aan de ontwikkelingen in de doctrine en jurisprudentie die tot ons huidige recht hebben geleid. Ook leert dit programma je slim verzekeren en adequaat handelen, waardoor je bedrijven geld en gezichtsverlies kunt besparen.

Dit Double Degree Program werkt nauw samen met advocatenkantoren verzekeringsmaatschappijen. Daardoor schakelt het programma naadloos tussen theorie en praktijk. Daarnaast werk je aan vaardigheden die je in de praktijk nodig hebt: onderzoeken, schrijven en spreken. Een stage bij een advocatenkantoor of verzekeringsmaatschappij maakt deel uit van het programma.

Waarom dit Double Degree Program studeren in Rotterdam?

 • Behaal in iets meer dan anderhalf jaar de master Privaatrecht en de master Aansprakelijkheid en Verzekering;
 • Grondige verdieping in het privaatrecht en het aansprakelijkheid- en verzekeringsrecht;
 • Een verplichte stage voor een periode van twee keer vier weken bij een advocatenkantoor en een verzekeringsmaatschappij of assurantiemakelaar;
 • Interessante activiteiten, bijvoorbeeld een studiereis en een bezoek aan het Groningse Letselschadecongres.
 • De masteropleiding Aansprakelijkheid en Verzekering is bekroond met het prestigieuze predicaat ‘topopleiding’.

Carrièremogelijkheden

Dit Double Degree program bereidt afgestudeerden voor op een hoogwaardige werkomgeving waar juristen met een gedegen kennis van het privaat-, aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht op velerlei plaatsen inzetbaar zijn. Denk hierbij niet alleen aan de togaberoepen (advocatuur en rechterlijke macht), maar ook aan functies in het bedrijfsleven, de wetenschap, de overheid of bij non-profitorganisaties.

Leerdoelen

De mastervariant Privaatrecht leidt studenten op tot basiscivilisten: juristen met een gedegen kennis van het privaatrecht, die op velerlei plaatsen in de maatschappij inzetbaar zijn.

De master Aansprakelijkheid en Verzekering bereidt studenten voor op een hoogwaardige werkomgeving binnen het vakgebied van het aansprakelijkheids- en het verzekeringsrecht. Voorbeelden hiervan zijn onder andere advocatenkantoren (bijvoorbeeld aansprakelijkheids- en verzekeringspraktijk), het bedrijfsleven (waaronder verzekeringsmaatschappijen en assurantiemakelaars), de wetenschap en de rechterlijke macht. Met deze masters kun je dus alle kanten op.

Inhoud van de opleiding

Het eerste jaar wordt het programma van de master Privaatrecht volledig doorlopen en afgerond.

Jaar 1:

 • Onderzoekspracticum burgerlijk recht
 • Privaatrecht in werking
 • Nationaal en internationaal procederen
 • Familie(vermogens)recht of Geschiedenis van het privaatrecht of Internationaal privaatrecht voor privaatrechtjuristen
 • Keuzevak vrij
 • Methoden van onderzoek
 • Scriptie burgerlijk recht

Jaar 2 (t/m april):

 • Onderzoekspracticum Aansprakelijkheid en Verzekering
 • Capita aansprakelijkheidsrecht
 • Capita verzekeringsrecht
 • Scriptie aansprakelijkheid en verzekering
 • Aansprakelijkheid en verzekering in de praktijk

Onderwijsvorm

Voor de privaatrechtelijke vakken zijn de gebruikte onderwijsvormen hoorcolleges en werkgroepen. Tijdens de werkgroepen wordt met kleine groepen gewerkt aan de toepassing van de kennis die tijdens de hoorcolleges is opgedaan.

Voor de vakken van de master Aansprakelijkheid en Verzekering zijn de gebruikte onderwijsvormen hoorcolleges, werkgroepen, masterclasses en seminars. Daarnaast is een stage voor een periode van twee keer vier weken bij een advocatenkantoor en een verzekeringsmaatschappij of assurantiemakelaar een verplicht onderdeel.

Doelgroep

Ben jij een topstudent met interesse voor zowel het privaatrecht als het aansprakelijkheid- en verzekeringsrecht? En wil je je 1,5 jaar intensief inzetten om een topjurist te worden? Dan is dit Double Degree program iets voor jou.

Toelatingseisen

Studenten met een WO-bachelorsdiploma Rechtsgeleerdheid van binnen en buiten de EUR hebben toegang mits de vooropleiding volledig is afgerond.

Meer informatie: Toelatingseisen Double Degree Program Privaatrecht & Aansprakelijkheid en Verzekering

Inschrijven

Het Double Degree programma kent een selectieprocedure waarbij maximaal 7 studenten per collegejaar worden toegelaten. Je kunt pas voor het Double Degree programma solliciteren als je het vak Onderzoekspracticum Burgerlijk Recht van de master Privaatrecht hebt afgerond (met minimaal een 7,5).  Wil je solliciteren dan moet je je daarvoor aanmelden via een aanmeldingsformulier.

Het is niet mogelijk om na de master Privaatrecht de verkorte variant van de master Aansprakelijkheid en Verzekering te volgen als je niet deelneemt aan het Double Degree Program.