Geschiedenis van Nederland in een Mondiale Context

In de specialisatie Geschiedenis van Nederland in Mondiale Context wordt Nederland bezien als een land als alle andere – en als anders dan enig ander land. Door brede thema’s als de geschiedenis van de publieke opinie, de opkomst van de massacultuur of de invloed van Europa en Amerika leer je de grote lijnen te herkennen en te ontdekken in de geschiedenis van Nederland en de wereld vanaf de vroegmoderne tijd tot de dag van vandaag. 

Studenten over het programma

Mark de Vries 

“Geschiedenis is iets van het heden.”                                                                                                                                      

Klik op de foto voor Marks verhaal.

Sanne Stevens

"Via de stage bij Atria, die ik tijdens mijn master deed, heb ik een tijdelijke baan als onderzoeker gekregen."  

Klik op de foto voor Sannes verhaal.

Evy van Ast 

"De master Maatschappijgeschiedenis biedt een combinatie van geschiedenis, sociale wetenschappen, filosofie en politieke theorieën."       Klik op de foto voor Evy's verhaal.


Wat houdt het programma in?

Tijdens de cursussen zul je ontdekken dat er niet zoiets is als dé geschiedenis van Nederland: geschiedenis beperkt zich niet tot landsgrenzen. Je bestudeert daarom de invloed van globalisering op Nederland en de invloed van Nederland op de rest van de wereld. Je kijkt hoe de publieke sfeer en bronnen en uitingsvormen van de publieke opinie in Nederland zijn ontstaan in relatie tot ontwikkelingen elders. Je richt je op vraagstukken als:

  • Hoe tonen historische reisverslagen en –gidsen aan dat de opkomst van het moderne toerisme heeft bijgedragen aan de vorming van de Nederlandse identiteit?
  • Hoe hebben onzekerheid over de nationale identiteit en de opkomst van een nieuw historisch besef de Nederlandse herdenkingscultuur veranderd?
  • Welke impact hadden actiegroepen als Provo en Dolle Mina in de jaren zestig en zeventig op de publieke opinie?

Vijf redenen om te kiezen voor een Master Maatschappijgeschiedenis aan de EUR

  • De master is interdisciplinair: historisch onderzoek wordt gecombineerd met inzichten en methodes uit de sociale wetenschappen, de politieke theorie en culturele analyse.
  • Steek je handen uit de mouwen en duik de archieven in op zoek naar dagboeken, brieven en protestpamfletten om antwoorden te vinden op vraagstukken.
  • Studeren in een internationale omgeving, de Erasmus Universiteit is een van de 200 meest internationale universiteiten ter wereld, volgens de Times Higher Education. 
  •  Geschiedenis, wat kun je daarmee? Heel veel, met een diploma van de EUR: door je brede kennis ben je multi-inzetbaar, van beleidsmedewerker tot politicus, maar ook voor een carrière in de wetenschap is deze master een uitstekend uitgangspunt.
  • Geschiedenis studeren duf? Niet in Rotterdam: door haar historie – de stad werd in WO II gebombardeerd – is Rotterdam modern, innovatief en dynamisch. Wie houdt van hippe koffiebars, vernieuwende muziekfestivals of architectuur kan hier zijn hart ophalen.

Werkwijzen: de archieven in!

Hiervoor duik je in archieven en bibliotheken, op zoek naar dagboeken, brieven, romans en protestpamfletten. Zo kun je straks verklaren waarom er in het politieke debat gesproken wordt over een crisis van de Nederlandse nationale identiteit. En kun jij uitleggen hoe de opkomst van populair-wetenschappelijke tijdschriften heeft bijgedragen aan de democratisering van het kernenergiedebat.

Aan de hand van bronnen die de publieke opinie weergeven - van etiquette en literatuur to politieke strijd en revoluties - leer je hoe de publieke sfeer veranderde. Daarnaast leer je hoe je interessante bronnen, zoals papieren archieven, digitale databases, oral history en kamerstukken, het beste kunt onderzoeken.