Nieuws over Maatschappijgeschiedenis

Fifa dwingt voetballer tot lastige keuze

Dinsdag, 17 oktober 2017

Dubbele nationaliteiten bestaan niet in het internationale voetbal, stelt Gijs van Campenhout in Trouw. Voetballers met een dubbele nationaliteit moeten de Fifa kiezen voor welk land ze willen uitkomen. En die keuze is ook nog eens eenmalig en onomkeerbaar.

Duitse geschiedenisboeken genuanceerder over Holocaust dan Nederlandse

Vrijdag, 6 oktober 2017

Duitse schoolboeken behandelen de Holocaust evenwichtiger dan Nederlandse. Dat concludeert historicus Marc van Berkel in zijn proefschrift over Duitse en Nederlandse lesmethoden in het voortgezet onderwijs. Hij sprak erover met het Nieuw Israëlietisch Weekblad en het Duitsland Instituut.

"Mijn aanwezigheid zorgt ervoor dat ik het echt besef"

Donderdag, 5 oktober 2017

Waarom zou je als onderzoeker meedoen aan een vredesmars in Bosnië? Siri Driessen liep mee met de jaarlijkse vredesmars Marš Mira, waarin in drie dagen van Nezuk naar Potočari gelopen wordt, ongeveer vijfenzeventig kilometer door de Bosnische bergen. Op overdemuur.org schrijft ze waarom dit voor haar zo belangrijk was.

Racisme wordt gevoed door slecht onderwijs over slavernij

Donderdag, 14 september 2017

Racisme en kolonialisme staan hoog op de politieke agenda. Toch wordt er in geschiedenismethoden voor middelbare scholen te weinig of te luchtig geschreven over het slavernijverleden. Dat houdt racistische ideeën in stand, of voedt ze zelfs, aldus historicus prof. dr. Alex van Stipriaan. NRC Handelsblad sprak met hem en geschiedenisdocenten over de aandacht voor racisme en slavernij in het onderwijs.

Hoezo, nazi's waren rationeel en terughoudend?

Donderdag, 31 augustus 2017

In recente interviews stelde wetenschapsfilosoof Maarten Boudry dat jihadisme gevaarlijker en haatdragender is dan nazisme. Daar was historicus Pieter van den Heede het niet mee eens. In een online artikel legt hij uit waar Boudry's redenering volgens hem spaak loopt.

Maria Grever: historici moeten zich bezighouden met populaire cultuur

Dinsdag, 29 augustus 2017

Ruim 2,2 miljoen bezoekers voor de musical Soldaat van Oranje. En meer dan 6 miljoen mensen die historische oorlogs-games spelen. Via populaire media raakt een groter publiek in contact met geschiedenis, vaak zonder betrokkenheid van professionele historici. Volgens prof. dr. Maria Grever moeten historici daarom meer onderzoek doen naar populaire media.

'Beelden weghalen is ook een vorm van stilzwijgen'

Maandag, 28 augustus 2017

In de VS werden onlangs beelden van voorvechters van de slavernij omver gehaald. Ook in Nederland staan veel beelden die gelinkt zijn aan het slavernijverleden. Zou hier ook een dergelijke beeldenstorm moeten plaatsvinden? Nrc.next sprak er onder andere over met historicus prof. dr. Alex van Stipriaan.

Marc van Berkel in AD: Les over Holocaust op school niet volledig

Maandag, 24 juli 2017

Hoe leefden Joden in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog? En welke rol speelden de Nederlandse politie en andere autoriteiten binnen de Jodenvervolging? Deze en meer zaken worden amper of niet belicht in Nederlandse lesmethoden. Dat concludeert promovendus Marc van Berkel, die Nederlandse en Duitse lesboeken vergeleek. Het AD interviewde hem over zijn onderzoek.

Gijsbert Oonk over Neder-Canadezen in De Sportwereld

Maandag, 3 juli 2017

Nederland is verdeeld over het thema migratie - ook binnen de sportwereld. Mogen atleten met een andere afkomst spelen voor het Nederlands elftal? En is het eerlijk als sommige spelers uitkomen voor meerdere landen? In een nieuw onderzoeksprogramma aan de Erasmus Universiteit, onder leiding van dr. Gijsbert Oonk, houden onderzoekers zich bezig met de vraag of veranderingen van nationaliteit en burgerschap tegenwoordig meer of minder voorkomen dan vroeger. Voor De Sportwereld schreef Oonk daarom een artikel over Neder-Canadezen en in hun rol binnen de ijshockeywereld.

Vind ESHCC nu op Instagram

Vrijdag, 2 juni 2017

Hoera, de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) heeft sinds deze week een eigen Instagram-account. Verwacht foto's van de campus, het studentenleven in Rotterdam en veel Instagram takeovers van ESHCC'ers.