Nieuws over Maatschappijgeschiedenis

Racisme wordt gevoed door slecht onderwijs over slavernij

Donderdag, 14 september 2017

Racisme en kolonialisme staan hoog op de politieke agenda. Toch wordt er in geschiedenismethoden voor middelbare scholen te weinig of te luchtig geschreven over het slavernijverleden. Dat houdt racistische ideeën in stand, of voedt ze zelfs, aldus historicus prof. dr. Alex van Stipriaan. NRC Handelsblad sprak met hem en geschiedenisdocenten over de aandacht voor racisme en slavernij in het onderwijs.

Hoezo, nazi's waren rationeel en terughoudend?

Donderdag, 31 augustus 2017

In recente interviews stelde wetenschapsfilosoof Maarten Boudry dat jihadisme gevaarlijker en haatdragender is dan nazisme. Daar was historicus Pieter van den Heede het niet mee eens. In een online artikel legt hij uit waar Boudry's redenering volgens hem spaak loopt.

Maria Grever: historici moeten zich bezighouden met populaire cultuur

Dinsdag, 29 augustus 2017

Ruim 2,2 miljoen bezoekers voor de musical Soldaat van Oranje. En meer dan 6 miljoen mensen die historische oorlogs-games spelen. Via populaire media raakt een groter publiek in contact met geschiedenis, vaak zonder betrokkenheid van professionele historici. Volgens prof. dr. Maria Grever moeten historici daarom meer onderzoek doen naar populaire media.

'Beelden weghalen is ook een vorm van stilzwijgen'

Maandag, 28 augustus 2017

In de VS werden onlangs beelden van voorvechters van de slavernij omver gehaald. Ook in Nederland staan veel beelden die gelinkt zijn aan het slavernijverleden. Zou hier ook een dergelijke beeldenstorm moeten plaatsvinden? Nrc.next sprak er onder andere over met historicus prof. dr. Alex van Stipriaan.

Marc van Berkel in AD: Les over Holocaust op school niet volledig

Maandag, 24 juli 2017

Hoe leefden Joden in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog? En welke rol speelden de Nederlandse politie en andere autoriteiten binnen de Jodenvervolging? Deze en meer zaken worden amper of niet belicht in Nederlandse lesmethoden. Dat concludeert promovendus Marc van Berkel, die Nederlandse en Duitse lesboeken vergeleek. Het AD interviewde hem over zijn onderzoek.

Gijsbert Oonk over Neder-Canadezen in De Sportwereld

Maandag, 3 juli 2017

Nederland is verdeeld over het thema migratie - ook binnen de sportwereld. Mogen atleten met een andere afkomst spelen voor het Nederlands elftal? En is het eerlijk als sommige spelers uitkomen voor meerdere landen? In een nieuw onderzoeksprogramma aan de Erasmus Universiteit, onder leiding van dr. Gijsbert Oonk, houden onderzoekers zich bezig met de vraag of veranderingen van nationaliteit en burgerschap tegenwoordig meer of minder voorkomen dan vroeger. Voor De Sportwereld schreef Oonk daarom een artikel over Neder-Canadezen en in hun rol binnen de ijshockeywereld.

Vind ESHCC nu op Instagram

Vrijdag, 2 juni 2017

Hoera, de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) heeft sinds deze week een eigen Instagram-account. Verwacht foto's van de campus, het studentenleven in Rotterdam en veel Instagram takeovers van ESHCC'ers.

Hoe Feyenoord van de Coolsingel dé huldigingsplek maakte

Donderdag, 4 mei 2017

Het moet wel gek lopen, wil Feyenoord komende zondag geen kampioen worden. En het moet nog gekker lopen, wil de Coolsingel dan niet afgeladen zijn met Feyenoord-fans. Deze straat is immers al jarenlang dé plek waar huldigingen gevierd worden. Iwan Tol schreef voor de Volkskrant een artikel over de historie van deze straat en sprak onder andere met prof. dr. Paul van de Laar.

Alumnus Geschiedenis Auke Kok wint Nico Scheepmaker Beker

Dinsdag, 2 mei 2017

Oud-Geschiedenisstudent Auke Kok heeft gisteren de Nico Scheepmaker Beker gewonnen voor het beste sportboek van 2016. Hij ontving de prijs in het tv-programma De Wereld Draait Door. Kok beschrijft in zijn boek: 1936. Wij gingen naar Berlijn het verhaal van de Nederlandse sporters die in dat jaar meededen aan de beladen Olympische Spelen.