Carrièremogelijkheden

Master Pedagogische Wetenschappen

Na je master in Pedagogische Wetenschappen ben je als pedagoog in staat om oplossingsgericht te werken aan complexe, hedendaagse vraagstukken over opvoeding en onderwijs. Afhankelijk van jouw afstudeerrichting en persoonlijke interesses kun je na je afstuderen je loopbaan voortzetten bij verschillende organisaties en instellingen als gezinspedagoog, orthopedagoog of onderwijswetenschapper.

Gezinspedagogiek

Als gezinspedagoog kun je aan de slag bij verschillende instellingen voor kinderen en jongeren. Denk bijvoorbeeld aan Centra voor Jeugd en Gezin, opvoedadviesbureaus, kinderbescherming, welzijnswerk, kinderdagverblijven of pleegzorginstellingen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een baan als adviseur, leidinggevende of onderzoeker bij maatschappelijke en gemeentelijke beleidsontwikkelingsorganisaties of universiteiten. De master Gezinspedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is - in combinatie met de bachelor of pre-master - een geaccrediteerde masteropleiding voor de registratie NVO (Nederlandse Vereniging voor Pedagogen en Onderwijskundigen) Basis pedagoog. 

Onderwijswetenschappen

Wanneer je de specialisatie Onderwijswetenschappen hebt afgerond, kun je als onderwijswetenschapper aan de slag in verschillende functies. Zo kun je als beleidsmaker gaan werken bij de overheid, gemeenten, onderwijsinstellingen of bij expertisecentra op het gebied van onderwijs. Je kunt ook aan de slag als adviseur of ontwikkelaar van onderwijsprogramma’s bij scholen, onderwijsinstellingen of trainingsafdelingen van bedrijven. Andere voorbeelden van functies zijn onderwijscoördinator bij een opleiding, onderwijsonderzoeker bij publieke of private organisaties of programmaleider bij internationale en nationale organisaties op het gebied van onderwijs.

Orthopedagogiek

Na het afronden van de masterspecialisatie Orthopedagogiek kun je je als basis-orthopedagoog registeren bij het NVO (Nederlandse Vereniging voor Pedagogen en Onderwijskundigen) en bij de SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd).

Als orthopedagoog kun je bij diverse instellingen in de Jeugdzorg werken. Je kunt bijvoorbeeld werken bij instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking of bij instellingen die zorg dragen voor mensen met leerproblemen of ontwikkelingsstoornissen en/of meervoudige beperkingen. Ook kun je werken bij meer specialistische behandel- en ondersteuningscentra zoals, (semi-)gesloten jeugdinstellingen, (medische) kinderopvang of kinderbescherming. Wanneer je meer geïnteresseerd bent in beleidsvorming dan zou je ook kunnen kiezen voor een beleidsfunctie bij gemeenten of maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met beleid rondom opvoeding en onderwijs. Daarnaast kun je ook als docent of onderzoek gaan werken in het hoger- of wetenschappelijk onderwijs.