Positieve Organisatiepsychologie

Master in Psychologie

Prof. Dr. Arnold Bakker, coördinator

"Dit programma benadrukt de positieve organisatiepsychologie, maar kijkt ook naar de rol van emotie en nieuwe methoden van personeelselectie in moderne organisaties. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan webcamtests en computergames als selectieonderdelen."


Waar gaat deze specialisatie over?

Hoe krijg je de juiste persoon op de juiste werkplek? Hoe houd je medewerkers betrokken en gemotiveerd? In de masterspecialisatie Positieve Organisatiepsychologie zoeken we de antwoorden op dit soort vragen. Je doet kennis op over positief organisatiegedrag zoals werkbevlogenheid en prestaties en je leert over emotiemanagement in organisaties. Daarnaast bestudeer je de laatste trends op het gebied van teamprocessen (teamdiversiteit en leiderschap) en de selectie en socialisatie van personeel met aandacht voor bijvoorbeeld webcamtests en serious games als selectie-instrumenten. De onderzoeksinteresses van deze specialisatie betreffen o.a. Job Demands-Resources theorie, bevlogenheid, de balans tussen werk en priveleven, groepsprocessen, en prestaties.

Het onderwijs in de master is kleinschalig ingericht. Naast de reguliere hoorcolleges leer je in kleine onderwijsgroepen alles over attitudes en emoties in organisaties, dynamische processen in teams en personeelselectie. Integraal onderdeel van het programma is de mogelijkheid om jezelf de vaardigheden van een professionele organisatiepsycholoog eigen te maken. Deze vaardigheden betreffen conflicthantering en mediation in organisaties, het ontwikkelen en uitvoeren van een selectieprocedure en het uitvoeren van organisatiepsychologisch onderzoek. In de tweede helft van het jaar krijg je de mogelijkheid om een praktijkstage te lopen (optioneel) en voer je daarnaast zelfstandig een empirisch onderzoek uit waarover je een afstudeerscriptie schrijft.

Voor wie bestemd?

Voor iedereen met interesse in de psychologie van organisaties, personeel en arbeid. In deze master leer je hoe je het best mensen kunt selecteren voor functies, hoe werknemers functioneren in groepen en hoe je ervoor kunt zorgen dat zij bevlogen aan het werk zijn.

Onderwijsprogramma

Het curriculum bestaat uit een aantal modules of vakken. Elke cursus gaat over een specifiek organisatiepsychologisch thema. Alle activiteiten die je gedurende een cursus doet (i.e. colleges, tutorgroepen, practicum, en opdrachten) zijn gerelateerd aan dit thema. In onderstaande overzicht kun je het curriculum zien van de masterspecialisatie Positieve Organisatiepsychologie. Klik op een vaknaam om de beschrijving van het vak te bekijken.

NB: De voertaal tijdens de hoorcolleges is Engels. Voor de onderwijsgroepen is het mogelijk om te kiezen uit de Nederlandstalige of Engelstalige onderwijsgroep.

Blok 1

Blok 2

Blok 3

Blok 4

Attitudes and Emotions in Organisations

5 ECTS

Groups at Work

5 ECTS

Personnel Selection

5 ECTS

Applied Multivariate Data Analysis

5 ECTS

Practical Attitudes and Emotions in Organisations

2 ECTS

Practical Conflict Management and Mediation

2 ECTS

Practical Selection and Assessment

2 ECTS

Practical Applied Multivariate Data Analysis using SPSS

2 ECTS

Blok 5

Blok 6

Blok 7

Blok 8

Practical Internship (optioneel), Research Proposal en Thesis (blok 5 t/m 9)

32 ECTS

Totale studielast: 60 ECTS

Onderwijsprogramma onder voorbehoud van wijzigingen. Aan de bovenstaande informatie (inclusief de informatie in de links) kunnen geen rechten worden ontleend.