Carrièremogelijkheden

Master Psychologie

Na je master in Psychologie kun je als psycholoog aan de slag in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, het bedrijfsleven of het onderwijs. Afhankelijk van jouw afstudeerrichting en je persoonlijke interesses kun je terecht komen in verschillende functies. 

Brein & Cognitie

De specialisatie Brein & Cognitie bereid je voor op een carrière in onderzoek. Na je afstuderen kun je aan de slag als wetenschappelijk onderzoeker bij universiteiten, onderzoeksinstituten zoals TNO, of in een onderzoeksgroep van de gezondheidszorg, overheid of (farmaceutische) bedrijven. Bovendien geldt dat de opgedane onderzoekservaring ook goed toepasbaar is op andere gebieden, zoals marktonderzoek of beleidsonderzoek.

Klinische psychologie

De specialisatie Klinische Psychologie bereid je voor op een juniorfunctie binnen het werkveld van de geestelijke gezondheidszorg bij volwassenen. Na afronding van deze masterspecialisatie kun je doorstromen in de postacademische beroepsopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (GZ-opleiding), mits je ook voldoet aan de overige toelatingseisen. Na afronding van deze opleiding kun je aan de slag bij instellingen voor ambulante geestelijke gezondheidszorg zoals PsyQ, praktijken voor eerstelijnspsychologen, psychiatrische klinieken, psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen (PAAZ), klinieken voor ter beschikking gestelden (TBS), verslavingszorg of gehandicapteninstellingen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je loopbaan voort te zetten in het onderzoeksveld bij bijvoorbeeld zorginstellingen, overheden of adviesbureaus.

Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie

In de specialisatie Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie word je opgeleid voor een juniorfunctie binnen het werkveld van de Geestelijke Gezondheidszorg bij kinderen en adolescenten. Na afronding van deze masterspecialisatie kun je doorstromen in de postacademische beroepsopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (GZ-opleiding), mits je ook voldoet aan de overige toelatingseisen. Na afronding van deze opleiding kun je aan de slag bij regionale instituten voor ambulante geestelijke gezondheidszorg (RIAGG), bureau Jeugdzorg, praktijken voor eerstelijnspsychologen, forensische klinieken voor jeugdigen, gehandicapteninstellingen, jeugdhulpverlening of het speciale onderwijs.

Positieve Organisatiepsychologie

Als afgestudeerd Arbeids- en Organisatiepsycholoog heb je tal van carrièremogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als trainer, loopbaanbegeleider, coach of selectie-adviseur. Ook een baan als HR-manager, management trainee of consultant bij een organisatie op het gebied van organisatieadvies behoren tot de mogelijkheden. Wanneer je meer geïnteresseerd bent in onderzoek, kun je er ook voor kiezen om te promoveren of om aan de slag gaan als docent of onderzoeker op jouw vakgebied.

Psychologie van Leren en Presteren

De specialisatie Psychologie van Leren en Presteren biedt je de nodige academische en praktische vaardigheden om aan de slag te gaan op diverse terreinen in de praktijk. Met dit Masterdiploma ben je inzetbaar in een breed scala aan beroepen, zowel nationaal als internationaal. Je kunt daarbij denken aan de volgende beroepen: manager, consultant, docent/trainer, adviseur of onderzoeker in omgevingen waarin het onderzoek en de ontwikkeling van innovatieve instructie- en trainingsmethoden om leren en presteren te verbeteren, centraal staan. Met je kennis en vaardigheden op het gebied van het ontwerp van optimale (digitale) leeromgevingen of trainingssituaties die aangepast zijn aan de individuele behoeften van de studenten of werknemers, kun je werken bij onderwijsinstituten, trainingscentra, consultancy bedrijven, alsook bij bedrijven die leermaterialen  en software ontwikkelen (bijv., Malmberg, Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium). Verder ben je goed gekwalificeerd als docent trainer, onderwijsadviseur bij de overheid en als onderzoeker bij een universiteit of onderzoeksinstituut. Bedrijven die zich bezig houden met het ontwerp van producten en de 'usability' van die producten zullen ook zeer geïnteresseerd zijn in de kennis en vaardigheden die je hebt verworven in de specialisatie Psychologie van Leren en Presteren.

Oud-student Psychologie van Leren en Presteren: Ik ben op dit moment werkzaam als trainee bij TinQwise, een bureau voor online leeroplossingen. Deze variëren van een korte online training tot het hele leerproces ondersteunen in grote verandertrajecten. Als trainee kijk ik bij zoveel mogelijk projecten mee waarbij ik afwisselend oefen in de taken van leerspecialist en projectleider, waarbij ook de creatieve en technische kant aan bod komen. Kortom, heel afwisselend en zeer uitdagend!  

Oud-student Psychologie van Leren en Presteren: Ik ben nu studieadviseur bij Computer Science aan de TU Delft. Ik spreek studenten met allerlei problemen en heb daarnaast een rol als adviseur voor de examencommissie, de opleidingsdirecteur en voor verschillende werkgroepen (bijvoorbeeld: studeren met een functiebeperking). Het is een hartstikke leuke baan en de achtergrond in psychologie helpt zeker! 

 

Alumnus aan het woord

Priscilla Smit

Specialisatie: Positieve Arbeids-
en Organisatiepsychologie,

Huidige functie: marktonderzoeker bij NUON

“Hoe kunnen we het gedrag van de consument het beste onderzoeken?”


"Tijdens mijn master Psychologie heb ik stage gelopen bij een HRM adviesbureau, gericht op selectie- en ontwikkelassessments, coaching en training.

Na mijn studie ben ik daar blijven werken als assessment assistent. Omdat ik altijd al interesse had in marktonderzoek, heb ik besloten om een overstap te maken naar een Panelbureau. Daar was ik als projectmanager verantwoordelijk voor de opzet van onderzoeksprojecten en het verzamelen van veldwerk. Inmiddels werk ik als marktonderzoeker bij NUON, waarbij ik merk dat ik veel profijt heb van de opgedane werkervaring.

Met name de kennis die ik tijdens de master heb vergaard over online onderzoek en SPSS, kan ik gebruiken in mijn huidige functie. Ook de psychologische theorieën die tijdens de master zijn behandeld, komen goed van pas."

Nederlands Instituut van Psychologie

De site van het Nederlands Instituut van Psychologie (NIP) biedt veel informatie over het werkveld van een Psycholoog. Bekijk de site hier