Welzijn & gezondheid

Blijf je maar piekeren over het coronavirus? Voel je je somber? Of is het vooral lastig om een (nieuwe) werk-privé balans te vinden? De EUR wil jou ook onder deze bijzondere omstandigheden ondersteunen om gezond te blijven. Op deze pagina vind je alles over welzijn en gezondheid.

Laatste berichten

  • Er zijn nog steeds maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nodig. Lees alle maatregelen van de overheid: Rijksoverheid.nl/coronavirus

Blijf je maar piekeren over het coronavirus? Voel je je somber? Of is het vooral lastig om een (nieuwe) werk-privé balans te vinden? Erasmus Universiteit Rotterdam wil haar medewerkers ook onder deze bijzondere omstandigheden ondersteunen om gezond te blijven. Zorg dat je over je welzijn in gesprek blijft met je leidinggevende of supervisor.

Kun je extra hulp gebruiken? Dan bieden we je diverse faciliteiten. Deze faciliteiten zijn beschikbaar voor al onze medewerkers, ongeacht type contract. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een van de dienstverleners. Meer informatie over de ondersteuning die we bieden vind je op MyEUR, het intranet voor medewerkers.

We hebben groot respect voor de wijze waarop docenten, onderzoekers en ondersteunend personeel zich met aanhoudende toewijding op hun werk blijven richten. Sinds december 2020 nemen we  een Welzijnsmonitor af om te kijken hoe het medewerkers vergaat in deze pandemie. Deze meting wordt nog drie keer herhaald dit academisch jaar. De hoofdconclusie is dat medewerkers van de EUR het nog steeds volhouden. De meesten geven aan (55 procent) het druk te hebben, maar stress lijkt niet te zijn toegenomen en ook bevlogenheid is niet afgenomen. Vooral het gebrek aan onderling sociaal contact en met studenten benoemen de respondenten als pijnpunt. Uiteraard erkennen we dit en hopelijk bieden de toekomstige versoepelingen meer mogelijkheden.

Meer informatie over het onderzoek vind je op het intranet (toegankelijk voor medewerkers).

De EUR heeft alle initiatieven op het gebied van studentenwelzijn op één plek gebundeld, op het platform Are you OK out there? Je vindt hier o.a. handvatten om online studeren makkelijker te maken, betrouwbare modules en diensten op het gebied van mentaal welzijn, bewegingsactiviteiten, activiteiten voor maatschappelijk welzijn en een hulplijn voor degenen die een luisterend oor zoeken.

Studenten kunnen Are you OK out there? op MyEUR vinden (na login)

EUR is een inclusieve universiteit die diversiteit hoog in het vaandel heeft staan. Voor discriminatie is nooit ruimte. Je kunt in geval van discriminatie een melding maken bij een vertrouwenspersoon voor studenten of medewerkers of bij je leidinggevende.

Iedereen in ons land die dat wil (dus ook internationale studenten) kan een prik (vaccinatie) krijgen tegen het coronavirus. Inmiddels kan iedereen van 18 jaar en ouder een vaccinatie afspraak inplannen via deze website of door het landelijke afspraaknummer (0800-70 70) te bellen. De prik wordt gezet door de GGD, die 136 locaties heeft in heel Nederland. De prik wordt gezet door de GGD, die 136 locaties heeft in heel Nederland.

Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Als iedereen zich laat vaccineren, kan het coronavirus zich niet meer verspreiden. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen.

Je kunt je gratis laten testen bij de GGD, wanneer je symptomen hebt. 

Meer informatie

Testlocaties in de regio Rotterdam

Testlocaties in de regio Den Haag


Achtergrondinformatie

Ga naar de website van het RIVM voor meer informatie over de coronatests.

Ja, dat kan. Deze kunnen via de coördinatoren bedrijfsvoering en/of je secretariaat besteld worden op kosten van desbetreffene faculteit of dienst.

Universiteiten hanteren een strikt ziektebeleid, sturen studenten en medewerkers met klachten (ook milde!) direct naar huis en adviseren ze te testen bij de GGD.

Let op: iedereen met milde klachten (denk aan hoesten, niesen, verkoudheid, lichte koorts) wordt geacht thuis te blijven en waar mogelijk thuis te werken.

Bij ziekte, al dan niet door het coronavirus, blijft de gewone ziekmeldprocedure van toepassing.

Voor meer informatie ga naar MyEur.

Als je positief getest bent op corona ben je besmettelijk voor andere personen. Om deze reden moet je in isolatie. Je mag na een positieve test pas uit isolatie als je 24 uur zonder klachten bent EN minimaal 7 dagen na start klachten. Op die manier weet je zeker dat je het virus niet meer kan overdragen.

Gezamenlijke inzet van universiteiten en GGD is nodig om de start van het nieuwe collegejaar veilig en verantwoord te laten verlopen.

Wanneer een persoon (student of medewerker) positief is getest, meldt deze dit bij de GGD. De GGD voert bron- en contactonderzoek (BCO) uit, ook ten aanzien van contacten binnen de universiteit. Indien hieruit blijkt dat verschillende besmettingen gerelateerd lijken te zijn in tijd en plaats (op de universiteit) voert de GGD uitbraakonderzoek uit.

Studenten en medewerkers zijn niet verplicht hun positieve test te melden bij de universiteit en de universiteit mag studenten en medewerkers dan ook alleen op basis van vrijwilligheid vragen hun besmetting te melden. Universiteiten zullen studenten en medewerkers wel dringend verzoeken om, als zij positief getest zijn op covid, dat vrijwillig (en indien gewenst anoniem) te melden bij hun contactpersoon op de universiteit, inclusief de ruimtes en tijden waar zij onderwijs hebben gevolgd/gegeven.

Jij moet in dat geval ook thuis blijven. Je moet thuisblijven (in quarantaine) t/m 10 dagen na het laatste contact met de positief geteste persoon. Over het algemeen is het binnen een huishouden niet mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren en zal deze quarantaine ingaan na de laatste ziektedag van de huisgenoot.

Let wel: Heeft je huisgenoot alleen verkoudheidsklachten, maar heb je zelf geen symptomen? Dan hoef je niet in quarantaine. Mocht je toch klachten ontwikkelen, laat je dan wel testen. 

Voor ziek- en betermelden is de procedure dat jij je ziek/beter meldt bij je direct leidinggevende. Telefonisch ziek- en betermelden heeft de voorkeur.

Meld je ook ziek of beter als je aan het thuiswerken bent. Alleen op deze manier weten wij hoe het met iedereen is en houden we overzicht van de ziek- en betermeldingen binnen onze hele organisatie.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen