Bernold Nieuwesteeg

Bernold Nieuwesteeg is directeur van het Centre for the Law and Economics of Cyber Security aan Erasmus Universiteit Rotterdam. Specifiek ligt zijn expertise op de kruising tussen recht, economie en cybersecurity. Bernold is de initiatiefnemer van het Nederlands Cyber Security Lab, dat experts uit wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar brengt om met onconventionele oplossingen voor cybersecurity te komen. Ook initieerde hij de jaarlijkse CSAR-index, dat een beeld schetst van de mate van transparantie over cybersecuritymaatregelen die beursgenoteerde ondernemingen in hun jaarverslag aan de dag leggen.

Bernold Nieuwesteeg over het businessmodel van ransomeware-hackers - Studio Erasmus

Lees de columns van Bernold Nieuwesteeg in het Financieele Dagblad

Werken aan oplossingen in plaats van eenzijdige focus op de incidenten

In zijn onderzoek werkt Nieuwesteeg aan praktische en structurele oplossingen voor optimale cybersecurity. Zijn missie: een sterker publiek debat over efficiënte investeringen in cybersecurity. Hij werkt aan oplossingen waardoor ransomware, datalekken en andere vormen van cybercrime beter beheerst kunnen worden door organisaties. Denk aan cyberverzekeringen, verbeteringen in de corporate governance, en slimme zorgplichten. Moeten verzekeraars bijvoorbeeld wel of niet losgeld bij een ransomware-aanval vergoeden?

Bernold is vaste columnist voor het magazine Data, CyberSecurity & Privacy (DSCP). Ook schrijft hij met regelmaat voor het Financieele Dagblad. Naast zijn werkzaamheden voor de Erasmus Universiteit is Bernold ondernemer.

Nieuwesteeg studeerde Europees recht aan de Universiteit Utrecht, technische bestuurskunde aan de TU-Delft en behaalde zijn doctoraat aan Erasmus Universiteit Rotterdam.

“Te vaak gaat het in het publieke debat alleen over cyberincidenten en niet over oplossingen”

Bernold Nieuwesteeg

Onderzoeker