Professor Eveline Crone

Prof.dr. Eveline Crone is hoogleraar ‘Developmental Neuroscience in Society’ bij de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). In haar onderzoek focust ze op de toekomst van de volgende generatie. Crone onderzoekt het verband tussen de dynamische hersenontwikkeling tussen geboorte en jong volwassenheid en de manier waarop jongeren over zichzelf en anderen nadenken. Ze is gespecialiseerd in de adolescentie: de periode tussen de kindertijd en de volwassenheid.

Crone wil haar antwoorden bieden op de maatschappelijke vraagstukken waar we nu voor staan. Hoe bereiden we jongeren voor op de toekomst? Hoe maken we gebruik van de enorme creativiteit van de nieuwe generatie? En hoe verbinden we wetenschap met de samenleving? In 2018 publiceerde ze een geheel vernieuwende versie van het Nederlandstalige boek 'Het puberende brein'. Dit boek werd goed ontvangen door een breed publiek en werd in zes talen vertaald.  Voor jongeren ontwikkelde zij de jongerenwebsite Kijk in je brein. Deze website, waar jongeren informatie vinden voor spreekbeurten en profielwerkstukken, ontwikkelde ze met experts in jongerencommunicatie. Het grote publiek kent Crone ook van de film 'Hersenen in groei'.

Neurowetenschap | jongeren en adolescenten | ontwikkeling van de hersenen | zelfbeeld

Waarom doen pubers zo vaak domme dingen? - Eveline Crone bij Universiteit van Nederland

"Ik denk dat jongeren creatief zijn, en altijd manieren vinden om met een crisis om te gaan"

Eveline Crone in de Studio Erasmus Podcast

Hoe help je kinderen de coronatijd door?

Prijzen, onderscheidingen en nevenfuncties

Prof.dr. Eveline Crone heeft een zeer grote en indrukwekkende staat van dienst. Zo ontving zij in 2017 de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van het brein in de adolescentie. Daarnaast heeft zij in 2017 de Ammodo KNAW Award ontvangen en in 2018 de KNAW Hendrik Mullerprijs voor de Gedragswetenschappen gekregen. Ze bekleedt een belangrijke bestuursfunctie op Europees niveau als lid van de van Scientific Council van de European Research Council (ERC), een orgaan van 22 topwetenschappers die de financierings-strategie van de ERC bepaalt, benoemd door de Europese Commissie. Vanaf 1 januari 2020 bekleedt zij de functie van ERC vice-president voor Social Sciences and Humanities.

Eveline Crone is bij het opstarten van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) benoemd tot één van de boegbeelden van de route NeurolabNL, die zich bezig houdt met het thema ‘Hersenen, cognitie en gedrag: leren ontwikkelen en ontplooien’

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen