Vragen over de rol van technologie in onze maatschappij?

Professor Jos de Mul

Prof.dr. Jos de Mul (1956) is hoogleraar 'Filosofische antropologie en haar geschiedenis'. Hij begon zijn academische loopbaan als student rechten en kunstgeschiedenis, maar verdiepte zich met name in filosofie. Hij rondde zowel zijn studie als zijn PhD-onderzoek cum laude af. Sinds 1988 werkt hij bij de Erasmus School of Philosophy en is daar hoofd van de afdeling 'Filosofie van mens en cultuur'. De Mul onderzoekt de impact van de informatie- en communicatietechnologie op de mens. Hoe veranderen ontwikkelingen als biotechnologie, neurowetenschappen en robotica de manier waarop we over onszelf nadenken - en hoe we ons gedragen?

Met een filosofische blik naar de coronacrisis kijken

Jos de Mul in de podcast van Studio Erasmus

Luister op Spotify

"Het moet niet ‘ROBOT SAYS NO’ worden"

"Laten we de mens vooral verantwoordelijk houden"

Volgens prof.dr. de Mul is het voor de mens onmogelijk om niet technisch te zijn: we zijn kunstmatig van nature. "We leven niet in een biotoop, maar in een technotoop," stelt hij. We moeten anticiperen op nieuwe technologieën, omdat deze zich vaak anders ontwikkelen dan we aanvankelijk dachten. De coronacrisis illustreert goed hoe een onverwachte situatie impact kan hebben op ons gedrag en de manier waarop we over onszelf denken. Daarnaast leert de situatie ons dat natuur en cultuur heel nauw verweven zijn met elkaar, aldus de filosoof. "Zo'n pandemie is een verschijnsel dat een soort samenwerking tussen aspecten van de natuur en een bepaalde maatschappelijke ordening oplevert." De crisis drukt ons met de neus op de feiten, vindt De Mul. "Het is een illusie om te denken dat het uitsluitend een virologisch probleem is. Als we niet de maatschappelijke en economische omstandigheden veranderen, zal het probleem zich blijven herhalen."

Jos de Mul

Challenge Accepted - Jos de Mul

Bekijk De Muls publicaties

Jos de Mul interviewen?
Neem contact op met onze persvoorlichters.
Meer weten over onze expertise over het coronavirus?
Jos de Mul en andere wetenschappers delen hun visie op de impact van de coronacrisis.

Misschien vind je dit ook interessant