Professor Klaus Heine

Klaus Heine is hoogleraar Rechten en Economie aan de Erasmus School of Law. Hij geeft les over Europees economisch beleid op bachelor-, master- en PhD-niveau. Hij is een van de weinige academici die onderzoek verricht op het snijvlak van economie, recht en management. Hij is met name gespecialiseerd in de legale inbedding van digitalisatie en geeft op dat vlak ook veel advies aan beleidsmakers

Heine specialiseert zich in Europees economisch beleid (vooral state aid control, federalisme en digitalisatie), rechten en economie en management. Hij is een van de weinige academici wereldwijd die op de snijvlakken van deze gebieden werkt. 

Als een robot beslissingen gaat nemen, wie krijgt dan de verantwoordelijkheid?

Klaus Heine in de Studio Erasmus Podcast

Waarom een robot gerechtelijke status zou moeten krijgen

Klaus Heine over juridische vraagstukken, privacy en big data

Privacy | big data | economie en recht | digitalisering en de wet

Welke rechten en verantwoordelijkheden heeft een robot?

Professor Klaus Heine is één van de belangrijkste experts op het gebied van digital governance in Europa. In een podcast van Studio Erasmus gaat hij in gesprek met historicus en journalist Marianne Klerk en presentator Geert Maarse over de vraag of een robot een eigen rechtspersoonlijkheid moet krijgen.

Wat is er mis het met recht zoals we het nu kennen, waarom werkt het niet langer?

“Het grote vraagstuk in de digitale revolutie is of de technologische disruptie die we zien, ook disruptieve gevolgen voor het recht heeft? Je kunt het standpunt hebben; ‘recht is altijd toereikend, en kan zich aanpassen’. Maar bij de digitale revolutie zien we dat er waarschijnlijk toch veranderingen in het recht noodzakelijk zijn, om op de technologisch disruptieve vraagstukken die er spelen, te kunnen reageren.”

Kunt u een voorbeeld geven hiervan?

“Eén van de belangrijkste vraagstukken komt uit de hoek van de kunstmatige intelligentie. Als een robot of A.I. via deeplearning beslissingen gaat nemen, wie krijgt dan de verantwoordelijkheid? Is het de mens die op de achtergrond staat, is het een bedrijf dat het A.I. systeem gebruikt, of hebben we hier met een nieuw soort beslissings-identiteit te doen? Misschien moet deze, als gevolg hiervan, een eigen rechtspersoonlijkheid verkrijgen.”

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen